Marokkaanse tv-show geeft slachtoffers huiselijk geweld make-up tips

Het Marokkaanse televisiekanaal '2M' ligt onder vuur. Tijdens de show 'Sabahiyat' heeft het vrouwen make-up tips willen gegeven om blauwe plekken door huiselijk geweld te verbergen. Maar dat is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten.

Zeker omdat het afgelopen vrijdag de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen was. In het programma, dat voor het eerst op 23 november werd uitgezonden, laat een make-up artiest zien welke concealers en foundations vrouwen het beste gebruiken wanneer ze geslagen of verwond zijn.

De vrouw waarop ze de producten uittest, was gelukkig zelf geen slachtoffer. De 'blauwe plekken' waren schmink. Op het einde van het programma zou de presentator gezegd hebben: ,,We hopen dat deze tips je zullen helpen om verder te gaan met je dagelijkse leven."

Petitie
Er volgde veel kritiek en verschillende Marokkanen startten een petitie op de website Change.org om de normalisatie van geweld tegen vrouwen tegen te gaan. De petitie wil dat de televisieshow verkondigt dat de geweldpleger veroordeeld moet worden, in plaats van een programma te maken dat vrouwen leert hoe ze hun wonden moeten verbergen.

Al meer dan 1500 mensen hebben de petitie ondertekend. Ze eisen dat de makers van het programma een sanctie krijgen.

Excuses
Ondertussen heeft 2M de video van haar website verwijderd. Op de Facebook pagina verscheen een bericht waarin het management zich excuseert en toegeeft dat het programma ongepast was. Het is ook bereid om de nodige stappen te ondernemen tegen de verantwoordelijken. Daarnaast wil het management strenger controleren en erop toezien dat zulke fouten niet meer voorvallen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement