Volledig scherm
© Thinkstock

Mensen geven vermogen uit om Apocalyps te overleven

Volgens doemdenkers zullen zich grote rampen voordoen op 21 december van dit jaar, sommigen voorspellen zelfs het einde van de wereld. Hoewel wetenschappers en Mayadeskundigen deze opvattingen als onzin kwalificeren, zijn er ook mensen die kosten noch moeite besparen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden.

Volledig scherm
© Thinkstock

De theorie dat de wereld vergaat op de dag dat de 5.125 jaren tellende Mayakalender eindigt, heeft al heel wat geld opgebracht - denk bijvoorbeeld maar aan de succesvolle rampenfilm '2012'. Omgekeerd heeft de apocalypstheorie sommigen juist veel geld gekost. Er zijn mensen die een fortuin uitgeven aan voorzorgsmaatregelen.

Verschuiving van polen
Nieuwszender CNN zocht deze personen op. De Belg Patrick Geryl spendeerde al ongeveer 100.000 euro aan een overlevingspakket. Geryl is auteur van het boek 'How to Survive 2012' en gelooft dat we in december door een verschuiving van de polen te maken zullen krijgen met zonnevlammen, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen.

Om het natuurgeweld te overleven heeft Geryl een bunker in Zuid-Afrika, ver van de nucleaire straling die over de planeet zal worden verspreid. Hij wil er met andere overlevenden een nieuwe gemeenschap vormen. De Belg gaf de afgelopen jaren een vermogen uit aan materiaal dat essentieel zal zijn om in de bunker te overleven.

CNN bezocht ook de 46-jarige Australiër Robert Bast, die maar liefst 270.000 euro uitgaf om zich voor te bereiden. Bast: 'Ik ben er zeker van dat er tijdens mijn leven een catastrofe zal gebeuren - de zon die een enorme stroomstoring veroorzaakt, een griep die miljoenen mensen doodt, een meteoriet die op onze planeet inslaat of een verschuiving van de polen.'

De Australiër kocht een stuk grond buiten Melbourne dat hoog genoeg ligt om een tsunami te overleven. Daar bouwde hij een huis met een bunker. Hij besteedde ook veel geld aan batterijen, voedsel en water. Om dit allemaal te kunnen betalen, heeft Bast veel gespaard, maar ook een lening afgesloten.

Zombies
Phil Burns is een Amerikaan die vreest dat mensen zich als zombies zullen gedragen door een natuurramp of door een economische crisis, die wereldwijd hongersnood zal veroorzaken. Hij slaat daarom allerlei soorten voedsel in. Daarnaast kocht hij al verschillende wapens voor ieder van zijn acht kinderen, zodat ze zich kunnen verdedigen tegen hongerige mensen.