Volledig scherm
© auntmartymadeit

Met een stinkdier, kikker of kip de straat op

Probeer je lach maar eens in de houden bij het zien van de nieuwste gadget voor komende winter: de neuswarmer. Het puntje van je neus zal het in ieder geval nooit meer koud hebben.

Volledig scherm
© auntmartymadeit

Wie voor het eerst iemand ziet met een varkentje, stinkdier, panda, kip, kikker of havik op zijn neus kan niet anders dan hard in de lach schieten. Toch is de bedenkster van de winteraccessoire bloedserieus. Tanty Marty, zoals ze zichzelf noemt, uit South Carolina breidt al sinds 1970 mutsjes voor je neus. ,,Toen ik met vrienden buiten speelde in de sneeuw moest ik naar binnen, om mijn neus op te warmen. Toen ik uit het raam keek, struikelde ik over mijn garenmandje. Toen ging er ineens een lampje bij mij branden. Ik vroeg me af of ik iets kon maken om mijn neus te bedekken."

En dat deed ze. ,,Het werkt echt! Zo hou je je koude neus warm. Ideaal wanneer je buiten speelt of tijdens sportevenementen. Of gewoon voor de lol.” Ook komt het gebreide kapje volgens Marty van pas als je wil gaan slapen in een koude ruimte.

Volgens de maakster zijn de neuswarmers al een hit in Amerika. ,,Ik heb geen idee hoeveel ik er inmiddels al niet heb gemaakt. Ik ben te druk met het maken ervan!"

Japanners

Quote

Het doet me een beetje denken aan die eierwar­mers uit de jaren 70

Bastiaan van Schaik, Stylist

Stylist Bastiaan van Schaik ziet het in Nederland niet helemaal gebeuren. Daar zijn wij Nederlanders veel te nuchter voor. ,,Ik denk niet dat Nederlanders ermee gaan lopen. Maar ik kan mij voorstellen dat Japanners het helemaal geweldig vinden. Het doet me een beetje denken aan die eierwarmers uit de jaren 70."

De neusdop past volgens Van Schaik wel in de trend die we deze winter zien. ,,Gucci brengt bijvoorbeeld een soort bivakmuts, die je gezicht verbergt. Die zijn officieel verboden, maar deze neuswarmer zou een tussenoplossing kunnen zijn om je neus toch warm te houden."

Hoewel de trend niet echt aan zal komen op Nederlandse bodem is het wel 'Instagrammable'. ,,Het is wel leuk voor een photoshoot. Het maakt in ieder geval veel reacties los. Misschien heeft tante Marty het daar wel voor bedacht: voor millennials om mee te kunnen lopen."

Cooler

Volledig scherm
© auntmartymadeit

‘De twee lussen aan de neuswarmer haak je achter je oren, daardoor is het eenvoudig en comfortabel om te dragen’, zo luidt de gebruiksaanwijzing. Volgens Van Schaik kun je beter niet verkouden zijn. ,,Gadverdamme. Als je een koude neus hebt kun je ook een goede sjaal dragen en je daarin verbergen. Dat ziet er wat cooler uit."

De neuswarmer is voor zover bekend nog niet in Nederland gesignaleerd. Wie een exemplaar op de kop wil tikken kan ze bestellen via de Amerikaanse marktplaats voor handgemaakte producten Etsy vanaf 8 euro (exclusief verzendkosten). ,,Bestel diverse varianten voor de hele familie. Zij zullen u er dankbaar voor zijn”, besluit tante Marty.

Volledig scherm
© auntmartymadeit
Volledig scherm
© auntmartymadeit
Volledig scherm
© auntmartymadeit
Volledig scherm
© auntmartymadeit
Volledig scherm
© auntmartymadeit
Volledig scherm
© auntmartymadeit