Volledig scherm
Een 5-jarig Hongaars meisje viert tijdens een schoonheidswedstrijd voor het 'mooiste engelengezichtje' haar tweede plaats. © epa

Miss-wedstrijden verboden voor Franse kinderen

De Franse Senaat heeft gestemd voor een verbod op schoonheidswedstrijden voor kinderen onder de 16 jaar. Het is een poging om te voorkomen dat kinderen - en met name meisjes - te vroeg worden geseksualiseerd. De Senaat stemde met 197 tegen 146 voor een verbod op de miss-wedstrijden.

Een ieder die een kind aan een dergelijke wedstrijd laat deel nemen, kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en een boete van dertigduizend euro. Het amendement, dat deel uitmaakt van een wet over vrouwenrechten, moet kinderen beschermen en voorkomen dat ze te vroeg in een verleidingsrol worden gedwongen die hun ontwikkeling schaadt. De Assemblée Nationale moet nog over het amendement stemmen.

De miss-verkiezingen, waarvoor de deelnemende meisjes vaak bergen make-up op hebben, zorgen geregeld voor debat in Frankrijk. Het is onduidelijk of het amendement ook geldt voor mooie-babywedstrijden en online fotowedstrijden.