Volledig scherm
© Twitter Chicago Tribune

Moeder (99) en dochter (83) na meer dan 80 jaar herenigd

De Amerikaanse Eileen Wagner (99) beviel op haar zestiende van een dochter en moest haar verplicht ter adoptie afstaan. Afgelopen Moederdag ontmoette ze, na meer dan tachtig jaar, haar dochter Dorien Hammann (83). Dat schrijft de Chicago Tribune.

Hammanns familie wist dankzij Google de woonplaats van Wagner te achterhalen. Gespecialiseerde adoptie-advocaten noemen de reünie in de Chicago Tribune uniek. Een hereniging op zo'n late leeftijd is namelijk zeer uitzonderlijk.

Als tiener leefde Wagner nabij de stad Green Bay in Wisconsin. In 1932 werd ze op 16-jarige leeftijd verkracht door een jongen. Haar verkrachter, die nooit werd berecht, had haar zwanger gemaakt. Een wanhopige Wagner probeerde haar groeiende buik te verhullen voor haar ouders. Toen dat niet meer lukte, werd ze naar een instituut voor zwangere tienermeisjes in Milwaukee gestuurd. Haar kind moest ze verplicht afstaan voor adoptie.

Overlijdensbericht
Verschillende Amerikaanse staten hervormden in de jaren 1980 en 1990 hun wetgeving rond adoptie, waardoor het makkelijker werd voor Dorien om op zoek te gaan naar haar biologische moeder.

Het was uiteindelijk de schoondochter van Dorien Hammann, die onlangs enkele namen in zoekmachine Google invulde die vermeld stonden op de adoptie-overeenkomst. Zo stuitte ze op een overlijdensbericht van de broer van Wagner. Dat leidde uiteindelijk begin april tot een telefoontje naar het bejaardenhuis in Monroe (Wisconsin). De niet meer erg mobiele, maar nog wel kwieke Eileen kreeg tot haar grote verbazing haar dochter aan de lijn.

Op Moederdag vloog Hammann vanuit Florida naar Wisconsin waar ze haar biologische moeder voor de emotionele hereniging na meer dan tachtig jaar. Enkel de overleden echtgenoot van Wagner met wie ze in 1938 in het huwelijk was getreden, wist van de verkrachting en daaropvolgende adoptie af. Aan de Chicago Tribune verklaarde Wagner dat ze haar leven lang aan haar dochter is blijven denken. In het bejaardenhuis zag Hammann ook haar halfboer en -zus.

Quote

Eigenlijk ben ik dankbaar dat ze me afstond voor adoptie

Dorien Hammann

Gelijkenissen
Met haar moeder sprak ze onder meer over de vele gelijkenissen tussen beiden. Zo hebben ze allebei grote handen, en golfen was een gemeenschappelijke hobby.

Hammann wil en kan haar echte moeder niets kwalijk nemen. ,,Eigenlijk ben ik dankbaar dat ze me afstond voor adoptie. Ik kwam in een heel warm gezin terecht". Zondag viert Eileen Wagner haar honderdste verjaardag. Ook Dorien Hammann en haar familie zullen daarbij aanwezig zijn.

  1. Senior met extreme verzamelwoede 15 uur lang begraven onder ingestorte berg eigen zooi

    Senior met extreme verzamel­woe­de 15 uur lang begraven onder ingestorte berg eigen zooi

    Een seniore vrouw met extreme verzamelwoede uit een buitenwijk van de Australische stad Sydney is gisteren letterlijk bedolven onder haar eigen troep. Volgens lokale media stortte een gigantische berg opgestapelde persoonlijke bezittingen plotseling in. De zooi die bovenop de zogenoemde hoarder belandde bleek zo zwaar dat het slachtoffer zich met geen mogelijk kon bevrijden. De fragiele bejaarde zou minstens 15 uur, kermend van de pijn, klem hebben gelegen onder de zelf veroorzaakte vuilnisbelt.