Volledig scherm
© ANP/Thinkstock

Mysterieuze kattenpislucht in 40 VDL-bussen in Berlijn

Buschauffeurs klagen aanhoudend over hoofdpijn, tranende ogen en concentratieproblemen. Hoewel onderzoek weinig oplevert, staat een ding vast: de bussen die het Eindhovense VDL leverde aan Berlijn stinken naar 'katzenurin'. Ofwel: kattenpis.

Quote

Als de bussen langer hebben gelopen, neemt de stank af

woordvoerder BVG.

Het klinkt als een klucht, maar VDL heeft er een serieus probleem mee. Bij ongeveer 40 bussen wordt de stank waargenomen, zo meldt busmaatschappij Berliner Verkehrsbetriebe (BVG). VDL doet nog onderzoek naar de oorzaak. 

Volgens het Duitse vervoersbedrijf treedt de stank vooral op na warmteontwikkeling bij bussen die er al een respectabel aantal van zo'n 25.000 kilometer op hebben zitten. ,,Als de bussen langer hebben gelopen, neemt de stank af'', stelt de woordvoerder van BVG.

De oorzaak moet volgens VDL waarschijnlijk worden gezocht in kunststof onderdelen in de bus die 'onvoldoende uitgeademd zijn' in het productieproces van de leverancier en daardoor nog stoffen afgeven. VDL zegt met de klant in gesprek te zijn om 'de klachten op zo kort mogelijke termijn weg te nemen'. 

Debatje
De klachten komen alleen uit Berlijn. VDL heeft de betreffende voertuigen van het type Citea LLE ook elders geleverd.

De kwestie in Berlijn had een maandenlange aanloop, inclusief een debatje in de gemeente- en deelstaatsraad van de stad. In november vorig jaar vroeg de Piraten-Partei opheldering naar aanleiding van klachten van chauffeurs. Onderzoek, in opdracht van VDL, door een laboratorium wees uit dat de vrijgekomen stoffen niet giftig zijn.

Na aanhoudende klachten van chauffeurs, onder meer over hoofdpijn, tranende ogen en concentratieproblemen, volgde vorige maand een tweede onderzoek. Dat wees deze week eveneens uit dat er geen giftige stoffen in het spel zijn. ,,Desondanks is een dergelijke geur natuurlijk onaangenaam.''

Met de leverancier van de onderdelen en onafhankelijk specialisten is VDL in gesprek om deze problemen in de toekomst te voorkomen, aldus het bedrijf.

Het Berlijnse vervoersbedrijf rept nog niet over een schadeclaim aan het adres van VDL. ,,We zijn intensief en constructief in gesprek met de producent om een afdoende technische oplossing te vinden.''