Natascha Kampusch maakt nog altijd huis ontvoerder schoon

VideoDe Oostenrijkse Natascha Kampusch (28) maakt nog elke dag het horrorhuis schoon waar ze 3.096 dagen vast werd gehouden als seksslavin. Net zoals ze destijds moest doen van haar ontvoerder Wolfgang Priklopil (44). Tien jaar na haar ontsnapping geeft ze Channel Seven een exclusieve rondleiding door het huis, dat ze erfde van haar kidnapper.

Volledig scherm
Natasha (links) en haar ontvoerder. © Reuters, afp
Volledig scherm
© Channel Seven

Natascha vertelde haar verhaal na haar ontsnapping talloze keren aan de hele wereld. Ze verdiende er naar schatting vijf miljoen euro mee en dat leverde haar ook veel kritiek op.

Nu, tien jaar later, heeft ze een nieuw boek uitgebracht over haar traumatische verleden en leidt ze een televisieploeg rond in het huis, waar ze zo lang opgesloten zat. Alles is er nog precies zoals tien jaar geleden en ze onderhoudt het nog, net zoals ze toen moest doen. ,,Hij vond het heel belangrijk dat alles schoon was", vertelt ze in de woonkamer.

In het weekend overnacht ze er ook vaak. Ze dwaalt dan alleen door de kamers waar ze alle horror beleefde. ,,Het is niet makkelijk, maar wel therapeutisch om hier tijd door te brengen", vertelt ze, hoewel haar therapeut haar adviseert om het achter zich te laten.

De kerker waarin ze zat is met een betonnen blok ontoegankelijk gemaakt in 2011. Dat gebeurde tegen haar zin. Maar ooit hoopt ze toch weer naar binnen te gaan.

Quote

Hij was op een bepaalde manier ook een slachtof­fer. Anders zou hij niet hebben kunnen doen wat hij deed

Natascha Kampusch (28)
Volledig scherm
De kerker waar ze opgesloten zat. © Photonews

Kermisattractie
Op de vraag waarom ze het huis toch niet verkoopt of gewoon platbrandt, antwoordt Kampusch dat ze niet zou willen dat mensen er een kermisattractie van zouden maken.

Kampusch werd op 2 maart 1998 ontvoerd toen ze op weg was naar school. Ze was toen 10 jaar. Haar kidnapper Wolfgang Priklopil - een IT-specialist - sloot haar op in een kerker van vijf vierkante meter groot onder zijn garage. Daar was ze meer dan acht jaar overgeleverd aan zijn willekeur.

Ze werd geslagen, verkracht en uitgehongerd. En behandeld als een slavin. ,,Soms dacht ik dat ik zou sterven", vertelt ze. ,,Maar ik gaf de hoop nooit op dat ik ooit aan hem zou kunnen ontsnappen."

Zeldzaam moment
Op 23 augustus 2006 slaagde ze erin gebruik te maken van een zeldzaam moment van onoplettendheid van Priklopil; ze glipte weg door de poort van zijn huis. Hij kreeg een telefoontje en liep even weg omdat het meisje aan het stofzuigen was. Normaal gezien verloor hij haar geen seconde uit het oog.

Toen hij ontdekte dat ze weg was, pleegde hij zelfmoord door voor een trein te springen. Dat laatste is inmiddels overigens opnieuw het onderwerp van onderzoek. Er zouden namelijk aanwijzingen zijn dat hij misschien wel werd vermoord.

Knappe man
Kampusch heeft op de een of andere manier wel begrip voor zijn daden: ,,Hij was op een bepaalde manier ook een slachtoffer. Anders zou hij niet kunnen hebben doen wat hij deed. Hij had twee onderdelen in zijn persoonlijkheid, als een schizofreen. De ene was wat iedereen van hem zag, de knappe man en de dappere zoon. De andere was de donkere kant, de brute persoon zonder geweten.''

Volledig scherm
Het horrorhuis. © ap