Volledig scherm
De nieuwe ladder verkort de klim naar boven met een uur © REUTERS

Nieuwe ladder voor bloedlinke schooltocht Chinese kinderen

De autoriteiten van het Chinese Atular hebben een nieuwe ladder gemonteerd op de 800 meter hoge klif die de schoolkinderen iedere dag moeten beklimmen. De stalen ladder moet een veiligere en snellere optie zijn dan het levensgevaarlijke houten exemplaar, dat met touwen was bevestigd aan de steile wand.

De vijftien jonge scholieren uit het dorp, dat ook wel bekend staat als 'het klifdorp', beklommen elke ochtend de gevaarlijke ladder om bij hun school te komen. Aan het einde van de dag maakten zij die helse tocht de andere kant op. Elke dag. De inwoners hebben geen geld om in het dorp zelf een school te bouwen.

Met de nieuwe trap is de tocht nog steeds gevaarlijk, maar het scheelt volgens de inwoners wel een hoop. Zo zijn de stalen treden een stuk veiliger dan de houten, die alleen werden vervangen als ze helemaal waren doorgerot. Bovendien scheelt het flink wat klimtijd: de scholieren kunnen elke ochtend een uur later hun bed uit voor de pittige tocht naar boven. 

Bloedlink
De nieuwe ladder is geinstalleerd nadat de Chinese fotograaf Chen Jie een fotoverslag van de oude ladder plaatste in een krant in Peking, om zo aandacht te vragen voor de linke situatie. Volgens een vertegenwoordiger van de 72 families die in het dorp wonen zijn al 'zeven of acht' inwoners omgekomen nadat ze van de houten trap vielen. 

Volledig scherm
Kinderen van het dorpje rusten uit na de flinke beklimming © REUTERS