Volledig scherm
Zeemeermin Hanna. © Hanna van der Gaag

Nieuwe trend: rondzwemmen als een zeemeermin

VideoIn Amerika en Australië is het al ontzettend populair, maar langzaamaan waait de nieuwe trend 'mermaiding' ook naar ons land over. Zwemmen als een zeemeermin is hip én laat meisjesdromen uitkomen.

Quote

Ik ben altijd al een fantasie­vol meisje geweest en hiermee kan ik mijn fantasie overbren­gen op kinderen.

Hanna van der Gaag
Volledig scherm
© Hanna van der Gaag

Hanna van der Gaag (23) uit Apeldoorn doet het al ruim een jaar: rondzwemmen als een zeemeermin. Ze is in te huren voor bijzondere gelegenheden, waar ze verkleed als zeemeermin acte de présence geeft. Zo zwom ze al diverse keren als zeemeermin in zwembaden als een extraatje voor de badgasten. Op het droge op de foto gaan met zeemeermin Hanna behoort echter ook tot de mogelijkheden.

Hanna kwam op het idee door diverse filmpjes die ze online tegenkwam. Hanna: ,,In Amerika en Australië bestaat het fenomeen mermaiding al zo'n tien jaar. Toen ik daar filmpjes van zag op YouTube dacht ik meteen 'Wow, dat wil ik ook!'. Op basis van die filmpjes ben ik zelf gaan trainen bij een zwembad in de buurt. Er zijn in Nederland nog geen lessen voor, dus ik heb zelf moeten uitzoeken hoe het zwemmen als een zeemeermin nu precies in z'n werk gaat."

Monovin
Met behulp van een zogeheten monovin zoeft Hanna door het water. Haar vermomming spreekt vooral de jongste kinderen aan: ,,Ik ben altijd al een fantasievol meisje geweest en hiermee kan ik mijn fantastie overbrengen op kinderen. Met name jonge kinderen hebben een enorme fantasiewereld en voor hen zijn zeemeerminnen iets heel echts. Oudere kinderen zie ik wel eens vertwijfeld kijken, die geef ik dan een knipoog."

Volledig scherm
© Hanna van der Gaag
Quote

Het is wel even doorbijten, maar als je goed oefent is het zeker mogelijk om een zeemeermin te worden.

Hanna van der Gaag

Voor Hanna, die in het dagelijks leven dansdocent is, vielen de trainingen ondanks haar achtergrond haar aanvankelijk zwaar. ,,Het is in het begin wel even trainen, want het is een stuk zwaarder dan gewoon zwemmen. Je gaat een stuk harder dan normaal." Een gewone borstcrawl is er dan ook niet echt meer bij voor Hanna. ,,Binnenkort ga ik op vakantie met de auto, dus ik denk dat de monovin dan ook gewoon meegaat."

Zomerschool
Voor wie er echt werk van wil maken zijn er diverse cursussen in het buitenland waar je kunt leren om een zeemeermin te zijn. In Tarragona opende vorige zomer de Sirenas Mediterranean Academy, op de Filipijnen vind je de Philippine Mermaid Swimming Academy en in Amerika heeft de Mermaid Academy inmiddels meerdere vestigingen.

Hanna treft momenteel voorbereidingen voor een speciale zeemeerminnen zomerschool vanaf volgend jaar zomer. ,,Binnen drie dagen kun je dan leren om een zeemeermin te worden. Maar die plannen staan echt nog in de kinderschoenen." Het is Hanna's droom om uiteindelijk fulltime als zeemeermin aan de slag te kunnen.

Hoe zwaar het ook is, is het volgens Hanna zeker mogelijk voor iedereen om een zeemeermin te worden. Hanna: ,,Je moet wel van zwemmen houden en een grote fantasie hebben. Het is wel even doorbijten, maar als je goed oefent is het zeker mogelijk om een zeemeermin te worden."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement