Volledig scherm
© BMJ Case Reports/Twitter

Noord-Ierse man (84) blijkt luchtbel te hebben op plek van brein

Een 84-jarige man liep eind vorige maand de spoedeisende hulp in het Noord-Ierse Belfast op met klachten over verslapte spieren en evenwichtsproblemen. Daar keek niemand van op, omdat de symptomen typisch zijn voor zijn leeftijd. Maar na enkele tests vielen alle monden open van verbazing.

De man had de laatste maanden regelmatig last van evenwichtsproblemen. Hij was meermaals gevallen en de drie dagen voor zijn bezoek aan het ziekenhuis was de kracht in zijn linkerarm en -been merkbaar gedaald, zo schrijft het medische tijdschrift BMJ Case Reports.

De artsen in het Causeway Hospital maakten zich niet meteen zorgen, omdat de man verder een gezond leven leidde. Hij rookte niet, dronk zelden en zijn bloedtesten waren voorbeeldig. ,,Hij was niet verward , had geen gezichtsverzwakking en geen visuele- of spraakstoornissen'', klinkt het. ,,Hij was fit, kwam zonder hulp de dag door en leefde nog thuis met zijn vrouw en twee zoons.''

Lege ruimte

Volledig scherm
© BMJ Case Reports

Met andere woorden: er waren geen duidelijke aanwijzingen voor zijn medische klachten. Dus werd er besloten om een CT-scan en een MRI te nemen. Daarop volgde een alarmerende conclusie: waar normaal de rechter frontale kwab van zijn brein moest zitten, zagen de artsen enkel een grote luchtbel. ,,We stonden allemaal perplex'', aldus dr. Finlay Brown.

De lege ruimte was zo extreem groot dat de artsen aan de man vroegen of hij niet vergeten te melden was dat hij een zware hersenoperatie ondergaan had. Maar dat bleek niet zo te zijn.

De afwijking heet pneumocephalus, waarbij er lucht ophoopt in de schedel. De aandoening is heel normaal na een hersenoperatie en kan in uitzonderlijke gevallen ook ontstaan na een infectie aan de luchtwegen of verwondingen aan het hoofd of het gezicht. In die omstandigheden gaat het echter om veel kleinere luchtzakjes, terwijl de 'leegte' hier een doorsnede van maar liefst negen centimeter had. 

Hoesten of niezen

De artsen stonden voor een raadsel tot ze op een volgende scan een goedaardige bottumor ontdekten in de holten van zijn schedel. Die had het bot op die plaats verzwakt, waardoor er lucht in de hersenen kon stromen telkens als de patiënt hoestte of niesde. ,,De luchtbel was waarschijnlijk al maanden, zo niet jaren aan het groeien.'' De bel bleek ook verantwoordelijk voor de miniberoerte die de bejaarde man had opgelopen.

De patiënt kreeg de optie om de luchtbel operatief te laten verwijderen, maar weigerde dat gezien zijn gevorderde leeftijd. Hij werd naar huis gestuurd met medicatie om een volgende beroerte te voorkomen en met wat fysiotherapie werd hij weer de oude.

Op dit moment maakt de man het prima, al heeft hij een groter risico om een infectie op te lopen in de hersenen. ,,Helaas is dit een erg zeldzaam geval en valt zijn prognose bijna onmogelijk te voorspellen", besluit de arts.