Ontroerende reddingsactie van nijlpaarden bij kuikentje

VideoKan het nog aandoenlijker? Twee dwergnijlpaarden die in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp wonen, helpen een klein eendje dat tevergeefs probeert om op de kant te komen. Dankzij een klein zetje wordt de kleine kwaker gered. ,,Het maakt mijn hele dag goed!" vertelt Breshna Senchi uit Vlaardingen die het voor haar ogen zag gebeuren en filmde.

Volledig scherm
© Breshna Senchi
Quote

De nijlpaar­den waren heel nieuwsgie­rig. Ze voelden zich niet bedreigd door het kuikentje, anders hadden ze het diertje door midden kunnen bijten

Diergaarde Blijdorp

Wie het filmpje bekijkt, houdt in eerste instantie zijn of haar hart vast. Eén van de nijlpaarden krijgt al snel het tobbende eendje in het vizier en gaat op onderzoek uit. ,,In eerste instantie zagen wij alleen het kuikentje", vertelt Senshi, die met haar zoontje Raygel (10) en dochtertje Hailey (4) op pad was. ,,We vonden het zo zielig dat hij er niet uit kon en het leek er even op dat zijn moeder zou weggaan. Ik kon toen echt niet weglopen en wilde zelfs bijna helpen!"

Op een gegeven moment zag het gezinnetje een nijlpaard aankomen. ,,We schrokken, want zo'n groot dier en zo'n klein kuikentje, dat kon niet goed gaan. Als het kuikentje niet werd opgegeten, dan zou het wel geplet worden door de omvang van het nijlpaard."

Bang
Niets is minder waar. De nijlpaarden (mannetje Floris en een vrouwtje Evelien; beide 3 jaar oud) proberen het eendje op de kant te krijgen. ,,Dat probeerden ze de hele tijd, maar het eendje ging steeds weg. Waarschijnlijk was deze bang", vermoedt Senshi. ,,Maar het lukt ze!"

Ook Diergaarde Blijdorp zelf is verrast door de reddingsactie van Floris en Evelien. ,,Heel leuk om te zien. De nijlpaarden waren heel nieuwsgierig. Ze voelden zich niet bedreigd door het kuikentje, anders hadden ze het diertje door midden kunnen bijten. Als ze jongen hebben of op een groter dier of mensen reageren ze heel anders", aldus een woordvoerder.

Volledig scherm
Samen proberen de nijlpaarden het kuikentje op de kant te krijgen © Breshna Senchi
Quote

Je hoort zoveel ellende en dan zie je zoiets. Dan besef je dat het de kleine dingen zijn die er echt toe doen

Breshna Senchi

De eenden zitten door heel de dierentuin. ,,Ze zitten ook weleens bij de leeuwen en dat loopt niet altijd goed af", zegt de woordvoerder van de dierentuin. ,,Het blijven dieren, je weet nooit wat ze bezielt. Maar de dierenwereld is verwonderlijk. Dit eendje kon weer terug naar zijn moeder. Eind goed, al goed."

Tientonners
Het filmpje op de facebookpagina van de diergaarde is inmiddels meer dan 5000 keer geliked. 'Ontroerend', 'Grote bek maar een klein hartje' en 'Fantastisch hoe zo'n 10 tonner, een vedergewicht liefdevol en geduldig op de kant helpt' zijn een greep uit de reacties.

Senshi: ,,Ik ben overdonderd over hoe vaak het filmpje al is bekeken en hoeveel leuke reacties er zijn! Het klinkt misschien zweverig, maar ik kreeg er een vredig gevoel van. Je hoort zoveel ellende en dan zie je zoiets. Dan besef je dat het de kleine dingen zijn die er echt toe doen."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement