Volledig scherm
Mount Rtanj.

'Ook Servische berg biedt nog redding van Apocalyps'

Met nog slechts tien dagen te gaan voordat de Apocalyps onze Aarde vernietigt, raken doemdenkers en gelovigen in dit fenomeen die nog willen gered worden door aliens stilaan in tijdnood. Diegenen die geen plaatsje konden bemachtigen in de schaduw van de befaamde Pic de Bugarach in de Franse Aude, hoeven echter nog niet te wanhopen.

Volledig scherm
De Pic de Bugarach in Frankrijk. © afp

Een andere mythische berg in Servië zou over dezelfde buitenaardse krachten beschikken. Hotels in de omgeving kunnen de boekingen al niet meer bijhouden. Diep in de Karpaten ligt Mount Rtanj verscholen. De berg zou een piramidale structuur bevatten die duizenden jaren geleden werd achtergelaten door ruimtewezens.
 
Iedereen in zijn nabijheid zou bescherming genieten op 'Doomsday'. Hotels in de omgeving worden nu overspoeld door pelgrims die op die manier Kerstmis hopen te halen. 'Op een dag probeerden 500 mensen tegelijkertijd een kamer te boeken', getuigt hotelmanager Obrad Blecic. 'Mensen willen hun hele familie meebrengen.'

Schat
Mount Rtanj wordt al eeuwen mysterieuze krachten toegedicht. Volgens een legende leefde op de top ooit een tovernaar die een schat bewaakte. Zijn kasteel is ondertussen verdwenen en vervangen door een kapel. Maar het heilige huisje moest eraan geloven toen het werd vernield door schatjagers.

Meldingen van verhoogde paranormale activiteit op en rond de berg zijn ook talrijk. De Britse sciencefictionschrijver Arthur C. Clarke omschreef Rtanj als 'de navel van de wereld'. Volgens hem is het een plaats met een speciale energie.

Slaagt men er toch nog in om een plaatsje te bemachtigen in de buurt van de berg, dan kan je misschien ook eens proeven van de Rtanj-thee, die wordt gemaakt van bonenkruid en helpt tegen chronische winderigheid.

Rtanj is trouwens niet de enige berg die wordt aangedaan door doemdenkers. De Franse Pic de Bugarach en het gelijknamige dorpje worden drie dagen voor 21 december 2012 en twee dagen erna zelfs volledig afgesloten voor het publiek om te vermijden dat een massa mensen de berg beklimmen in aanloop naar 21 december, de dag dat de wereld zal vergaan volgens de Maya-kalender, althans volgens de believers.

  1. Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
    PREMIUM

    Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?