Volledig scherm
© Twitter

Ophef over selfie van lachende tiener in Auschwitz

Een Britse tiener heeft zich de woede van de internetgemeenschap op de hals gehaald. Het meisje postte een selfie op haar twitteraccount waaropt ze glimlachend poseert in het concentratiekamp van Auschwitz. Dat en haar commentaar boven de foto - 'Selfie in het concentratiekamp Auschwitz voorzien van een smiley'- werd al snel meer dan 3.000 keer geretweet vergezeld van commentaren die niet mals waren voor Breanna Mitchell.

Onder de indruk is ze niet. Ze laat zich de aandacht welgevallen. 'Ik ben beroemd', laat ze weten in reactie op een artikel over haar opzienbarende selfie. Zelf kon ze niet begrijpen dat haar selfie zoveel aandacht kreeg: 'OMG, kunnen ze nu echt niet ophouden met het retweeten van mijn selfie. Blijkbaar is mijn glimlach daar in Auschwitz een staatszaak geworden. Jezus!'

Toen haar selfie al meer dan tweeduizend keer geretweet was, maakten gevoelens van misplaatste trots zich meester van de Britse. 'Al meer dan tweeduizend retweets. Zoveel aandacht voor een foto, dat was nu ook weer niet de bedoeling.' Het duurde niet lang voor ze ook een verwoestend artikel van de Business Insider deelde met haar volgers.

Holocaust
Ze verdedigde haar foto met de melding dat ze jarenlang samen met haar vader de Holocaust bestudeerd had. Ook voor haar glimlach had ze een verklaring: 'De trip naar Auschwitz betekende veel voor mij en daarom was ik echt blij.'

Bezoekers van het concentratiekamp mogen er wel degelijk foto's maken behalve in de ruimte waar haar van slachtoffers tentoongesteld wordt. Ook in de kelders van blok 11 en de gaskamers mogen geen foto's gemaakt worden. In Auschwitz verloren meer dan een miljoen mensen op gruwelijke wijze het leven. Vanaf de lente van 1942 werd Auschwitz het grootste concentratiekamp van het Derde Rijk.