Pastoor ziet gebeden voor 'brandkastkraker' verhoord

Een pastoor in Venray die zondag tijdens de mis 'bad' voor een 'handige brandkastkraker' om de op slot zittende kerkkluis te openen, heeft zijn gebeden verhoord gezien. Een slotenmaker uit een naburig dorp wist het 60 jaar oude slot vanmorgen te kraken. Daardoor kan de St. Petrus Bandenkerk haar 'vaatwerk' voor op het altaar weer gebruiken na anderhalve week behelpen.

Het kraken van het weerbarstige slot was zo gepiept, zegt reddende engel Rik van Safe2lock. 'Het slot functioneerde nog in die zin dat de sleutel draaide maar net niet ver genoeg. Een beetje wiebelen in combinatie met mijn magische vingers volstond om het slot te openen,' verklaart hij met een mengeling van bescheidenheid en trots tegenover het AD.

Elektronisch slot
Om herhaling te voorkomen, verving de slotenmaker het 60 jaar oude slot door een modern, elektronisch exemplaar. Alles bij elkaar kostte de spoedklus hem zo'n anderhalf uur. Een bijzondere uitdaging was het niet, zegt hij terugblikkend. 'Sloten openen is altijd een uitdaging. De ouderwetse en manshoge kluisdeur, die je alleen nog in kerken en banken ziet, vond ik wel speciaal.'

De kluisdeur van de St. Petrus Bandenkerk in Venray ging zaterdagavond 18 oktober plotseling niet meer open. Daardoor kon de koster niet meer bij de kelken, hosties, wijn, collecteschalen en gouden monstransen. Een half uur voor de mis moest hij in allerijl spullen lenen bij de naburige Paterskerk.

Aan het eind van de mis deed pastoor en deken Harrie Smeets een ongebruikelijke oproep. 'Mocht zich onder u een handige brandkastkraker bevinden dan kan die zich melden in de sacristie,' sprak hij tot de kerkgangers. 

Eerdere klus
Ondanks dat zich niemand meldde, werden de 'gebeden' van meneer pastoor toch verhoord. Zonder hulp van boven, grapt de slotenmaker. 'Ik wist eerder ook al het slot te openen van de kluisdeur van een andere kerk van de parochie. Daar speelde een soortgelijk probleem. Dankzij die klus werden wij nu opnieuw benaderd,' aldus Rik die zijn achternaam niet vermeld wil zien. 'Ik wil voorkomen dat mensen met andere bedoelingen mij benaderen voor het kraken van kluizen.'

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.