Piloot maakt unieke beelden van 'verboden stad' Pyongyang

VideoFotograaf Aram Pan uit Singapore kreeg vorig jaar van het Noord-Koreaanse regime toestemming de hoofdstad vanuit de lucht te filmen. De enorme stad met een geschatte drie miljoen inwoners blijkt kleurrijke gebouwen, wolkenkrabbers, moderne snelwegen en bruggen te herbergen, maar... we zien geen mensen of auto's.

Aram Pan mocht vorig jaar in mei met een Piper Matrix PA-46 boven de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang vliegen en zeldzame luchtbeelden maken. Pan maakt deel uit van het project DPRK360 dat Noord-Korea in beeld wil brengen met foto's en film. Buiten de Noord-Koreanen zelf kregen, de laatste 70 jaar, nog maar weinig mensen de stad van zo'n 3.200 km² te zien.

Toeristen worden wel toegelaten maar krijgen strikte beperkingen opgelegd door het dictatoriale regime. Noord-Korea ontvangt jaarlijks zo'n 4.000 à 5.000 westerse toeristen. Dat aantal zal nu flink dalen, vanwege het reisverbod van Amerikanen naar het land per september. Dat reisverbod werd ingesteld na de dood van Otto Warmbier in juni. De 22-jarige overleed in de VS na een verblijf van meer dan een jaar in een Noord-Koreaanse gevangenis. Warmbier had geprobeerd een propaganda-affiche te stelen. Er zitten nog altijd drie Amerikanen achter de tralies in Noord-Korea.

Spanningen

De spanningen tussen de VS en Noord-Korea liepen de afgelopen weken hoog op. Gisteren verklaarde Donald Trump dat militaire actie tegen Pyongyang 'niet de eerste keuze' is van de Amerikanen. Trump deed die uitspraak na een 'heel erg openhartig en stevig telefoongesprek' met China.

Volledig scherm
De kleurrijke stad van Pyongyang vanuit het vliegtuig gezien. © Screenshot