Volledig scherm
© anp

Plan van Russische politica: 'Poetins sperma per post'

Een Russische politicus heeft volgens de Russische krant Trust tijdens een discussie over vruchtbaarheid geopperd om sperma van Vladimir Poetin per post naar vrouwen te sturen zodat er 'een nieuwe generatie van militaire en politieke elite ontstaat'.

Yelena Borisovna Mizoulina, voorzitter van de parlementaire Commissie over Vrouwenzaken, Kinderen en Familie, zou tegen de Doema (vergelijkbaar met onze Tweede Kamer) hebben gezegd dat Poetins zaad moet worden uitgedeeld als beloning voor de 'toewijding' aan het land. Dit om het gevoel van vaderlandsliefde te versterken en om een militaire en politieke elitaire groep te creëren.

'Elke vrouwelijke bewoner van Rusland zal de mogelijkheid moeten hebben om per post het genetische materiaal van de president te krijgen. Zo kunnen ze zwanger worden en zijn kind baren. Deze moeders zullen een speciale vergoeding van de staat krijgen.'

Vergezocht
Mikhail Klikishin is een Rus die het verhaal niet gelooft. 'Dit is verzonnen door de Oekraïnse media', zegt hij tegen de Observer. Het is inderdaad de vraag of het ooit zover komt. Massale bevruchting door één persoon is misschien wat vergezocht.

Yelena staat er om bekend vaker 'vreemde' wetsvoorstellen in te dienen. Zo wilde zij onlangs dat alle Russische Joden het land moesten verlaten, omdat 'wij al genoeg problemen hebben'. Eerder dit jaar wilde ze een wet indienen die het jonge vrouwen die nog niet zwanger zijn geweest, verbiedt om hoger onderwijs te volgen.

Geestelijke gezondheid
Russen hebben al eerder hun vraagtekens gezet bij de geestelijke gezondheid van Yelena. De vraag is of haar plan ook daadwerkelijk serieus wordt genomen.

De discussie over Poetins sperma is verder ongewoon, omdat het Kremlin zelden informatie verstrekt over het privéleven van de president. De leider zelf wordt al kribbig als er gevraagd wordt naar zijn familie.