Volledig scherm
© Thinkstock

Politicus beunt bij als spermadonor

Zonder medeweten van zijn echtgenote is een conservatieve Amerikaanse politicus in Nieuw-Zeeland een bijbaantje begonnen als spermadonor. Met het zaad van de man, die vanwege zijn beroep tijdelijk is gestationeerd in Christchurch, zijn intussen drie vrouwen zwanger gemaakt.

Onder het pseudoniem 'chchbill' bood Bill Johnson zijn diensten als donor aan op een internetsite. Hij zou daarover met ten minste negen vrouwen contact hebben gehad. Intussen verbleef zijn echtgenote thuis, in de Verenigde Staten. Johnson werkte in het onlangs door een reeks zware aardbevingen getroffen Christchurch als manager voor een in reddings- en herstelwerkzaamheden gespecialiseerd bedrijf.

Lesbische stellen
Hij was in 2009 in de race voor het gouverneurschap van de Amerikaanse staat Alabama. Daarbij zocht hij zijn aanhang onder meer in christelijke groeperingen die gekant zijn tegen het homohuwelijk. Privé had hij daar minder moeite mee: ook lesbische stellen maakten gebruik van zijn diensten.

Volgens Johnson konden hij en zijn echtgenote geen kinderen krijgen. Ze zou wel hebben geweten van zijn wens op te treden als spermadonor, maar hij had haar nog niet verteld dat drie vrouwen dankzij hem zwanger waren geworden. Hij wilde daarmee wachten tot de kinderen gebouren zouden zijn.

Incest
Vruchtbaarheidsspecialisten in Nieuw-Zeeland zijn ontstemd over Johnsons optreden. Ze hanteren de stelregel dat donoren hun sperma niet mogen leveren aan meer dan vier gezinnen. Dat is onder meer om de kans op onopzettelijke incest te verkleinen.

  1. Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
    PREMIUM

    Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?