Volledig scherm
Steve Stephens © Privéfoto

Politie VS nog altijd op zoek naar verdachte van 'Facebookmoord'

UpdateDe politie van Cleveland houdt een klopjacht op een man die een moord pleegde en dat live uitzond op Facebook. De verdachte, Steve Stephens, rijdt in een witte of crème-kleurige SUV en is ‘gewapend en gevaarlijk’, zo laat de politie weten. 

Volledig scherm
Steve Stephens © Cleveland Police (Twitter)

Stephens beweerde op Facebook dat hij nog veel meer moorden heeft gepleegd, maar vooralsnog zijn geen andere slachtoffers gevonden. ,,We moeten hem vandaag zien te stoppen'', zei Calvin Williams van de politie van Cleveland. ,,Er mag niet nog meer bloed vloeien.'' Hij riep de verdachte op zich over te geven aan de autoriteiten.

De video waarin is te zien dat Stephens een oudere zwarte man doodschiet, is inmiddels verwijderd, net als zijn profiel. Nabestaanden van de man hebben tegen een plaatselijk televisiestation verteld dat het hun vader betrof die door Stephens is omgebracht. 
Volgens CNN gaat het om de 74-jarige Robert Goodwin. Hij zou geen enkele relatie hebben met de dader, maar een willekeurig slachtoffer zijn.

Volgens de lokale nieuwssite Cleveland.com zei Stephens in een tweede video dat hij nog zeker twaalf andere mensen heeft vermoord. Hij zou daarin ook een telefoongesprek voeren waarin hij zegt dat hij is doorgeslagen. De Cleveland State University riep studenten op de campus op om te schuilen.

Op Facebook beweert Stephens dat de moorden de schuld zijn van een vrouw, vermoedelijk zijn (ex-)vriendin. ,,Drie jaar heb ik met dit kreng doorgebracht... Ik wou dat we elkaar nooit ontmoet hadden," schreef hij.

Ook schreef hij op Facebook dat hij het afgelopen jaar al zijn geld verloor bij het gokken en dat zijn moeder niet naar hem wilde luisteren toen hij haar vertelde dat hij zich suïcidaal en moordzuchtig voelde.

In de VS werden onlangs ook al zware mishandelingen live uitgezonden op Facebook. Vorige maand was een groepsverkrachting van een 15-jarig meisje in Chicago te zien via het sociale netwerk. Vermoedelijk keken tientallen mensen mee, maar niemand belde de politie. In januari werd in Chicago een jonge man vastgebonden, geschopt, geslagen en verminkt met een mes terwijl Facebookgebruikers konden toekijken.

Facebook reageerde geschokt op de 'verschrikkelijke misdaad'. Een woordvoerder van het internetbedrijf benadrukte dat dergelijke videobeelden niet thuishoren op de site. ,,We doen ons best om een veilige omgeving te creëren op Facebook.''