Volledig scherm
© ap

Reusachtig Mariabeeld in Bolivia onthuld

In de Boliviaanse mijnstad Oruro is het grootste religieuze beeld van Zuid-Amerika onthuld. Het beeld van Maria is 45 meter hoog, 7 meter meer dan het befaamde beeld van Christus de Verlosser op de Corcovadoberg bij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Het kunstwerk is 1500 ton zwaar.

Volledig scherm
© ap

Burgemeester Rocío Pimentel van de stad in de Andes onthulde het beeld in aanwezigheid van de pauselijke nuntius (ambassadeur) Giambattista Diquattro. Die gaf hem een brief waarin paus Benedictus XVI zijn 'blijdschap' uit over de totstandkoming van het Mariabeeld. Het beeld is gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Socavón, die in Oruro als beschermvrouwe van de mijnwerkers wordt vereerd.

De inwoners van de stad vieren haar feest op de zaterdag voor carnaval, dit jaar 9 februari. Het carnaval van Oruro staat op de lijst van meesterwerken van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid van VN-organisatie Unesco.

Ook de linkse president Evo Morales was bij de onthulling aanwezig. Hij toonde zich onder de indruk van de omvang van het beeld, dat 1,3 miljoen dollar (950.000 euro) heeft gekost. Op die lijst staat ook het carnaval in de Vlaamse stad Aalst.

Volledig scherm
© ap