Rivier schuurt ijsplak tot een indrukwekkende maan

videoOp de Presumpscot-rivier die door de Amerikaanse plaats Westbrook stroomt, heeft zich een gigantische ijsschots ontwikkeld in de vorm van een bijna perfecte schijf. Het stuk bevroren water werd gisteren bij toeval opgemerkt op filmbeelden van een drone die boven de rivier vloog. 

De dronebeelden van de schijf - die volgens velen iets weg heeft van de maan - belandden al snel op YouTube en worden sindsdien massaal gedeeld op sociale media. Er wordt volop gespeculeerd over de imposante beelden. Zo wordt beweerd dat de cirkelvormige schots mogelijk een landingsplaats voor aliens is.  

De werkelijkheid is minder schokkend. De rivier in het noordoosten van de Verenigde Staten was recent bevroren en is momenteel aan het ontdooien. Door de sterke stromingen in een bocht van de opwarmende rivier is de langzaam draaiende ijsplak toevallig tot een soort maan ‘geschuurd'. 

Volledig scherm
De maanvormige ijsschots © YouTube
  1. Hilarische gorillaselfie is allesbehalve ‘gewone dag op kantoor’

    Hilarische gorillasel­fie is allesbehal­ve ‘gewone dag op kantoor’

    ‘Doorlopen maar, hier is niets te zien’, lijken de berggorilla's Ndakasi en Matabishi van het Congolese Virunga-park te willen zeggen. Beide mensapen staan erbij alsof het poseren voor een foto de normaalste zaak van de wereld voor hen is. Parkwachter Mathieu Shamavu, die het wonderlijke plaatje op Facebook zette, schrijft erbij: ‘een gewone dag op kantoor'. Maar niet iedereen is overtuigd van de echtheid van de apenselfie.