Volledig scherm
© NOS

'Rokende en zuipende Oranjes' vallen slecht

Sportkoepel NOC*NSF is zeer ontstemd over de koningshuispersiflages die dinsdag zijn uitgezonden tijdens het Sportgala. De koepel, die de verkiezing mede organiseert, noemt het een 'slecht geslaagde poging om het koningshuis bij het evenement te betrekken'. Veel sporters en kijkers reageerden verontwaardigd. De NOS heeft echter geen spijt.

Volledig scherm
© NOS
Volledig scherm
© NOS

Dat schrijft het AD vandaag. In de gewraakte filmpjes, die tussen de verkiezing van de sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar werden vertoond, namen de makers van tv-programma Koefnoen de koninklijke familie op de hak. Ze parodieerden onder meer koningin Beatrix, die werd neergezet als een rokende kluns in de keuken, die een diner voor de sporters probeert klaar te maken. Ook schilderden ze prins Willem-Alexander af als een domme alcoholist.

Verontwaardiging
Na afloop van het Sportgala was bij veel sporters de verontwaardiging groot. 'Zo goed als de prestaties van onze sporters dit jaar, zo zeldzaam slecht zijn de grappig bedoelde filmpjes tijdens het Sportgala,' twitterde tennisser Raemon Sluiter. Mark Huizinga, olympisch kampioen judo in Sydney (2000), snapt helemaal niets van de keuze om het koningshuis 'te kakken' te zetten. 'Een paar uur voor het gala zaten de sporters nog bij de koningin. Dan kun je dit niet maken. Het gala moet een feest zijn. Een avond waar je koninklijk met elkaar omgaat. Dit is het tegenovergestelde.'

Sportkoepel NOC*NSF werd onaangenaam verrast door de filmpjes. NOC*NSF organiseert de sportverkiezing samen met de NOS, maar was niet op de hoogte van de inhoud van het programma op televisie. De sportkoepel is ontstemd en gaat er zeker een punt van maken bij de evaluatie. 'Wij zien het als een slecht geslaagde poging om, vergelijkbaar met de Olympische Spelen in Londen, het koningshuis in zo'n evenement te betrekken', laat de sportkoepel weten.

Ondanks alle kritiek heeft hoofdredacteur Maarten Nooter van NOS Studio Sport geen enkele spijt over het uitzenden van de filmpjes. 'Over humor kun je altijd van mening verschillen. De conference die Freek de Jonge in 2008 hield, vond ook niet iedereen leuk. Maar we hebben van kijkers dit keer nauwelijks klachten gekregen. Kritiek van de Rijksvoorlichtingsdienst was er evenmin.'

Lees meer in het AD van vandaag.