Volledig scherm
Khagendra Thapa Magar poseert in 2010 voor een foto met Miss Nepal (midden). © AFP

's Werelds kortste mobiele man (27) overleden

De kortste man die op eigen kracht kon lopen, is op 27-jarige leeftijd overleden. Khagendra Thapa Magar stierf in het ziekenhuis in Nepal aan de gevolgen van een zware longontsteking, meldt zijn stichting.

Magar kreeg de afgelopen jaren een enorme schare fans die zich verenigden in een naar hem genoemde stichting. Het was ook deze stichting die in 2009 een brief naar Guinness World Record in Londen stuurde met een officiële aanvraag voor een plaatsje in het Guinness Book of World Records. Khagendra kreeg door zijn geringe lengte een plek op die beroemde recordlijst.

Hij was op zijn achttiende verjaardag 67,08 centimeter lang. Dat leverde hem de titel op van kortste man die op eigen kracht kon bewegen. De circa 7 centimeter kleinere Junrey Balawing kan volgens de organisatie niet zonder hulp staan of lopen.

Tekst gaat verder onder deze foto.

Volledig scherm
In oktober 2010 kreeg Khagendra Thapa Magar een certificaat van Guinnes World Records voor de kleinste man. © AFP

De vader van Khagendra stelde volgens GWR dat zijn zoon bij de geboorte ‘zo klein was, dat hij in de palm van je hand paste’. ,,Het was daardoor erg moeilijk om hem in bad te doen”. Khagendra kampte de afgelopen jaren volgens vrienden met tal van medische problemen.

,,Het leven kan uitdagend zijn als je slechts 6 kilo weegt en niet in een wereld past die is ingericht op de gemiddelde persoon”, zegt GWR-hoofdredacteur Craig Glenday. Toch probeerde Khagendra volgens hem alles uit het leven te halen. De titel voor de kortste mobiele man, gaat nu naar de circa 70 centimeter lange Edward Hernandez.

Volledig scherm
Foto gemaakt in 2010 van Edward Nino Hernandez, die nu de titel voor de kortste mobiele man ter wereld draagt. © AP