Volledig scherm
Koning Salman wordt in zijn verblijf in Tanger bezocht door koning Mohammed VI en kroonprins Moulay Hassan van Marokko. © Moroccan Royal Palace via AP

Saoedische koning viert maandje vakantie voor 85 miljoen

Meer dan 100 miljoen dollar (85 miljoen euro): dat duizelingwekkende bedrag heeft de koning van Saoedi-Arabië uitgegeven tijdens zijn vakantie in Marokko. De reis wordt omschreven als 'de duurste reis ooit'.

De Saoedische koning reisde een maand in Marokko met een indrukwekkende entourage van duizend man. Ministers, bodyguards, familieleden, lakeien... Stuk voor stuk mochten ze logeren in de meest luxueuze hotelkamers van Tanger. Salman gebruikte het geld verder om tweehonderd auto's te leasen. 

Koning Salman werd op 24 juli op de luchthaven verwelkomd door premier Saadeddine Othmani. Geen toeval natuurlijk: Salman is in z'n eentje goed voor zo'n 1,5 procent van het totaalbedrag dat toeristen dit jaar in Marokko zullen uitgeven, aldus de Spaanse krant La Vanguardia.

Imposant paleis

De 81-jarige koning heeft verschillende eigendommen over de hele wereld. In Tanger beschikt hij over een imposant paleis als buitenverblijf, met eigen medische voorzieningen en een muur van 1.500 meter om het terrein. De keuken serveert chique gerechten zoals kreeft, kaviaar en truffels uit Frankrijk.

Na een restauratie zijn er onder meer drie landingsplaatsen voor helikopters, extra gebouwen en een feesttent bij gekomen. Een woordvoerder laat voor de duidelijkheid weten dat Salman alle kosten uit eigen zak betaalde.