Volledig scherm
PREMIUM
sarah fischer © petra ender / rv

Sarah (45) doorbreekt taboe: 'Bij de geboorte wist ik al dat Emma een vergissing was'

Het is een groot taboe. Als moeder zeggen dat je spijt hebt van kinderen. Sarah Fischer besefte meteen bij de geboorte van haar dochter Emma: ,,Dit is een vergissing."

Quote

De reacties vielen mij nog mee, vrouwen herkenden zich in mijn verhaal

Sarah Fischer

Het is moeilijk om Sarah Fischer (45) te spreken. Haar dochter Emma, ondertussen vijf, blijft voor de eerste keer overnachten in de kinderopvang, dus er moet van alles ingepakt worden en ze wil stand-by zijn voor als er iets misgaat.

Dat klinkt zoals een mama hoort te klinken. Drie jaar geleden, toen dochter Emma twee was, schreef Sarah Fischer een boek over haar gevecht met het mama zijn: ‘Die Mutterglück Lüge’, de leugen van het moedergeluk (voorlopig alleen in het Duits verkrijgbaar).

Ze werd net niet gelyncht? ,,Ach, in vergelijking met andere kritische stemmen over het moeder zijn, vielen de reacties bij mij nog mee. Ik kreeg overwegend positieve reacties. De algemene teneur was: eindelijk iemand die hardop zegt wat we allemaal denken. Vrouwen herkenden zich in mijn verhaal."

,,Mannen bekenden dat ze eindelijk beseften hoe zwaar het moederschap kon zijn. Ze vroegen me hoe ze hun vrouw het best konden steunen. Er waren vrouwen die zich zo gesterkt voelden door mijn houding, dat ze nu zonder antidepressiva kunnen, omdat ze zichzelf toelieten om niet de hele tijd de happy moeder te spelen."