Volledig scherm
Foto Thinkstock

'Schedel van alien gevonden'

Een gemummificeerde langwerpige schedel die gevonden is in Peru, zou eindelijk wel eens het bewijs van het bestaan van buitenaardse wezens kunnen leveren.

Raadsel
De vreemd gevormde schedel van bijna 50 cm, gevonden in de stad Andahuaylillas in de zuidelijke provincie Quispicanchi van Peru, stelt antropologen voorlopig voor een raadsel.

De schedel heeft een aantal bijzondere kenmerken. Zo zit er een zachte plek in de schedel - een open fontanel - wat kenmerkend  is voor kinderschedels van een jaar oud. De schedel heeft echter ook twee grote kiezen, die weer horen bij volwassen mensen.

'Niet menselijk'
Antropologen uit Spanje en Rusland en Peu bestuderen op dit moment de vreemde schedel, en lijken te concluderen dat het gaat om een 'niet menselijke' schedel. Door DNA-bepaling van  de overblijfselen van een oogbal zal binnenkort duidelijk worden of we daadwereklijk te maken hebben met een alien of met een menselijke schedel.

Ritueel
De alternatieve verklaring voor de bizarre vervorming van de schedel is dat hij kunstmatig werd vervormd, als onderdeel van een ritueel. In diverse culturen over de hele wereld (zoals Maya, Noord-Amerikaanse en bij Australische Aboriginals) werd het hoofd van de overledene gewikkeld in strakke doek. De techniek zou worden meestal uitgevoerd op een kind, omdat de schedel dan het soepelst is. Door deze procedure werd de schedel  opgerekt en afgeplat. Met als gevolg een langwerpige schedel.