Volledig scherm
Deze onderbroek is nu nog schoon, de vraag is hoe hij er over twee maanden uitziet. © Twitter

#Soilyourundies: begraaf je onderbroek en test of je tuin gezond is

Een bizarre trend komt vanuit Amerika onze kant op: om de bodem van je tuin te testen, kun je een onderbroek begraven. Aan de hand van hoe het ondergoed er twee maanden later uitziet, kun je de gezondheid van je grond bepalen. Dat schrijft tijdschrift Modern Farmer.

Het begraven ondergoed moet wel aan wat eisen voldoen, wil de test slagen: zo moet het gaan om honderd procent katoen, moet het broekje op zo'n 10 tot 15 centimeter diepte begraven worden en moet je ongeveer twee maanden wachten met het opgraven van de onderbroek.

Een gezonde bodem hoort allerlei soorten micro-organismen te bevatten. Dit kunnen bacteriën, schimmels, regenwormen en insecten zijn. Al deze organismen peuzelen maar al te graag jouw katoenen slipje op. Na twee maanden in gezonde grond zal er dan ook niet veel van de onderbroek overblijven, behalve de elastieken rand. 

Grondig wassen

Is de grond niet gezond, bijvoorbeeld door pesticide- of kunstmestgebruik, dan zal er weinig met de onderbroek gebeuren. Sterker nog: een keertje grondig wassen en je kunt hem waarschijnlijk gewoon weer in de kast leggen. 

Het fenomeen leidt voornamelijk op Twitter tot hilarische foto's van boeren die onder het mom van de hashtag #soilyourundies foto's plaatsen van het resultaat van hun experiment. 

Mike Sieve on Twitter

Wait a minute. Let me read the instructions again. @IFAO123 @blake_vince #soilyourundies

Pat Thornton on Twitter

soilyourundies UK is go! aka bury your budgie smugglers Britain. OSR after bio solids vs plough vs low disturbance/ish. See you in 8 weeks.

UARCD on Twitter

UARCD board research into soil biology, before and after pictures #soilyourundies

#soilyourundies hashtag on Twitter

See Tweets about #soilyourundies on Twitter. See what people are saying and join the conversation.

Mel Luymes on Twitter

soilyourundies goes on tour with @FarmFoodCareON Soil Health Roadshow! #GLASI #OMAFRASoilTeam

Claire Coombs 🍁 on Twitter

More underwear models at @OntarioSoilCrop soil and cover crop day @ONCoverCrops encouraging #soilyourundies @IFAO123