Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AFP

Spelfout Britse jongen (10) leidt tot terreuronderzoek

Een spelfout van een tienjarig jongetje uit het Britse graafschap Lancashire had grote gevolgen. De knul van islamitische afkomst had tijdens een Engelse les geschreven dat hij in een ,,terrorist house'' woonde. Hij bedoelde een ,,terraced house'', een rijtjeshuis. Zijn spelfout leidde tot een terreuronderzoek van de politie, zo meldt BBC.

Zijn leerkracht besloot de politie in te lichten, die een dag later aan de deur stond en de laptop van de familie controleerde op extremistische connecties.

Een familielid dacht eerst dat het een grapje was. ,,Je kunt je voorstellen dat zoiets bij een man van 30 gebeurt, maar niet met een jong kind. Als de leerkracht zich al ergens druk om moest maken, dan was het om zijn spelling. Nu is hij bang om te schrijven, zijn fantasie te gebruiken.'' De familie eist excuses van de school en politie over de gang van zaken.

Overtrokken
Britse docenten zijn sinds afgelopen zomer wettelijk verplicht om mogelijk extremistisch gedrag te melden aan de politie. De Britse Moslimraad, de belangrijkste koepel van islamitische organisaties, stelt dat de wet overtrokken reacties in de hand werkt. In plaats van dat het gezonde verstand gebruikt worden. Er zouden al tientallen soortgelijke incidenten zijn geweest.

De school wil niet reageren omdat de klachten momenteel worden onderzocht.