Volledig scherm
© Twitter

Thailand woest over reclame voor pil die huid witter maakt

In Thailand en andere Aziatische landen is veel ophef ontstaan over een reclamefilmpje op internet voor een pilletje dat de menselijke huid iets lichter schijnt te kunnen maken. De commercial is, zo blijkt uit een tsunami negatieve reacties op sociale media, ronduit racistisch. De Thaise fabrikant van de witmaaktabletten, Seoul Secret, is zich rotgeschrokken van alle commotie en heeft het gewraakte filmpje per direct offline gehaald.

Volledig scherm
Een eerdere reclame voor de pil in kwestie. © PR

,,We wilden niemand beledigen", aldus een woordvoerster van de firma in een officieel excuus. ,,En willen ons verontschuldigen voor het misverstand en alle verantwoordelijkheid voor het incident op ons nemen.''

De in haar geboorteland bekende actrice Cris Horwang spreekt in het filmpje over de druk in de entertainmentbranche om een zo licht mogelijke huid te hebben. Hoe witter, hoe succesvoller, is haar mening voor deze gelegenheid. De erg licht getinte Horwang kreeg voor de commercial een donkere huidskleur aangemeten. Ze is vervolgens met een verdrietige blik te zien naast een lichtgekleurde Aziatische die wel vrolijk kijkt. Dan komt de vermeende oplossing voor de donkergekleurde actrice: de pil met de naam Snowz (een verbastering van het woord sneeuw). ,,Winnaars moeten gewoon blank zijn", zegt een stem.

Ziek
,,Dit is ziek en één van de ergste reclamespots ooit", luidt een vernietigend commentaar op sociale media. Duizenden gebruikers vinkten bij de beelden op YouTube 'dislike' aan. ,,Het is bijzonder pijnlijk als een filmster propaganda maakt voor dergelijk schadelijk gedachtegoed", is de kritiek van de bekende Thaise schrijfster Kaewmala op Twitter.

Een lichte huid is in Azië het symbool voor rijkdom en schoonheid. Alleen boeren hebben wegens hun werk op het platteland een donkere huid, is het algemeen idee. Drogisterijen in bij voorbeeld Thailand hebben ook tientallen crèmes in de aanbieding, die de huid lichter zouden maken.

Volledig scherm
In Aziatische landen heeft het merendeel van de acteurs en actrices een al dan niet natuurlijke lichte huidskleur. © PR
  1. Lugubere grapjas komt onder trein: ‘Hopelijk hebben jullie veel vertraging’

    Lugubere grapjas komt onder trein: ‘Hopelijk hebben jullie veel vertraging’

    Een Belgische treinmachinist is zich vanochtend bij het binnenrijden van station Torhout een ongeluk geschrokken. Voor het oog van verbouwereerde reizigers lag daar languit een man tussen de rails. De machinist wist zijn trein niet op tijd tot stilstand te brengen en reed met een slakkengang over de man heen. Toen het gevaarte stilstond, krabbelde de man op en riep: ‘Zo, hopelijk hebben jullie allemaal veel vertraging’.