Volledig scherm
Lukas Novy met het vergiet op zijn hoofd. © Praguemonitor.com

Tsjech mag vanwege religie met vergiet op hoofd op paspoortfoto

De Tsjech Lukas Novy is een aanhanger van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Vanwege zijn 'geloof' zegt hij een vergiet op zijn hoofd te moeten dragen. Hij heeft van de Tsjechische autoriteiten toestemming gekregen om met zijn aparte hoofddeksel op de foto te gaan. De pasfoto zit nu in zijn paspoort.

De 28-jarige Novy uit Brno zegt het vergiet van wit plastic te allen tijde te moeten dragen uit respect voor zijn god, een monster bestaande uit spaghetti en gehaktballen. De Tsjechische autoriteiten zijn van mening dat het zij het verzoek van Novy niet konden weigeren, op grond van de wetten die gelden ten aanzien van de godsdienstvrijheid. Een woordvoerder van de lokale overheid van Brno zegt: 'Volgens de wetten van Tsjechië zijn hoofddeksels toegestaan om religieuze en medische redenen, zolang zij niet het gezicht bedekken'.

Kerk van het Vliegend Spaghettimonster
De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is een stroming die in 2005 in de Verenigde Staten werd bedacht als een reactie op het creatonistisch geïnspireerd onderwijs. Dat onderwijs is gebaseerd op de overtuiging dat universum, aarde, planten, dieren en mensen hun ontstaan te danken hebben aan een bijzondere scheppingsdaad. Aanhangers van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster stellen dat de aarde en alles daarop evengoed geschapen kan zijn door een vliegend monster van spaghetti. De religie wordt ook wel pastafarianisme genoemd.

Tweede land
De Tsjechische Republiek is het tweede land dat het vergiet accepteert als religieus hoofddeksel. In 2009 kreeg de Oostenrijker Niko Alm een rijbewijs met eenzelfde pasfoto. In andere landen, zoals Polen, worden pasfoto's met een zeef op het hoofd niet goedgekeurd.