Volledig scherm
Foto ter illustratie. © thinkstock

Verpleegster die marathon uitliep in uniform krijgt tóch record toegekend

De verpleegster die in haar werkkleding de marathon van Londen liep een wereldrecord te verbreken, wordt door het Guinness Book of Records uiteindelijk tóch erkend in haar poging. Ze wilde de snelste zijn die de marathon in een verpleegstersuniform rende. 

Jessica Anderson finishte 22 seconden sneller dan het oude record van 3 uur 8 minuten en 54 seconden, maar werd niet erkend omdat ze geen verpleegstersjurk, -schort en kapje droeg.

De vrouw was het daar niet mee eens en maakte dat kenbaar in de media, waar ze veel weerklank vond. Op sociale media werd al snel de actie #whatnurseswear (#watverplegersdragen) opgestart, waarbij verplegers en verpleegsters selfies posten in hun werkkleding: meestal een uniform bestaande uit een broek en een jasje of t-shirt.

Geschrokken van alle commotie liet het bedrijf Guinness World Record  weten de beslissing om Anderson het record niet toe te kennen, te heroverwegen. Vandaag liet het bedrijf weten dat Jessica Anderson toch de nieuwe recordhouder is geworden. ,,Onze richtlijnen voor het verpleegstersuniform waren ouderwets en bevestigden een stereotype. Daar bieden we onze excuses voor aan”, aldus een verklaring. ,,We hebben Jessica Anderson nu het record toegekend voor de snelste marathon in een verplegersuniform.”

Onrecht

De vrouw laat weten erg blij te zijn: ,,Voor mij ging dit verder dan het behalen van een wereldrecord. Ik heb bewust besloten om mijn echte uniform te dragen tijdens de race, wetende dat het niet zou tellen”, zegt ze. ,,Hoewel de kleding van verplegers onderling verschilt, is het wel zo dat ze ontworpen zijn voor vrouwen én mannen die op allerlei manieren voor mensen zorgen over de hele wereld. Ik zou mijn beroep onrecht hebben aangedaan als ik in een grappig verpleegsterskostuum zou hebben meegedaan.”

  1. Lugubere grapjas komt onder trein: ‘Hopelijk hebben jullie veel vertraging’

    Lugubere grapjas komt onder trein: ‘Hopelijk hebben jullie veel vertraging’

    Een Belgische treinmachinist is zich vanochtend bij het binnenrijden van station Torhout een ongeluk geschrokken. Voor het oog van verbouwereerde reizigers lag daar languit een man tussen de rails. De machinist wist zijn trein niet op tijd tot stilstand te brengen en reed met een slakkengang over de man heen. Toen het gevaarte stilstond, krabbelde de man op en riep: ‘Zo, hopelijk hebben jullie allemaal veel vertraging’.