Volledig scherm
© National Geographic

Verschillend gekleurde tweeling op de cover van National Geographic

De twee-eiige Britse tweeling Marcia en Millie (11), die ieder een andere huidskleur hebben, staan komende maand op de cover van tijdschrift National Geographic. ,,Deze twee meisjes zijn gelukkig met hun verschillende huidskleuren. Kunnen we dat niet allemaal zijn?" is de boodschap.

Marcia lijkt meer op moeder Amanda Wanklin, een Engelse. Millie lijkt meer op vader Michael Biggs, die van Jamaicaanse afkomst is. Van racisme hebben de meisjes uit Birmingham geen last. Mensen zijn vooral nieuwsgierig en verrast als ze horen dat ze toch echt een tweeling zijn. 

Van jongs af aan lijken Marcia en Millie op elkaar, maar pas tien maanden na de geboorte ontstond langzamerhand een groot verschil: Marcia heeft lichtbruin haar en een blanke huid, Millie heeft zwart haar en een bruine huid. ,,We hebben ons er nooit zorgen over gemaakt; we hebben het gewoon geaccepteerd'', zegt vader Michael. ,,Het zijn hele gewone tienermeiden. Ze zien het ook niet zo zwart-wit.'' 

Schoonheid

Volledig scherm
Millie (links) heeft een donkere huid, bruine ogen en zwart haar. Marcia daarentegen heeft een blanke huid, blauwe ogen en blond haar. © Facebook/Amanda Wanklin

Mensen die commentaar gaven op de meisjes waren niet openlijk vijandig of oordelend - gewoon heel nieuwsgierig, zegt Amanda. ,,En met de tijd zagen mensen de schoonheid in hen.'' Amanda, die als assistent thuiszorg werkt, noemt Millie en Marcia haar 'een-op-een-miljoen' wonder.

Het verhaal van de tweeling maakt deel uit van The Race Issue, een speciale uitgave van ,National Geographic, die verkent hoe ras ons definieert, scheidt en verenigt. Aanleiding vormt de moord op Martin Luther King jr., dit jaar vijftig jaar geleden. Hij was een van de prominentste leden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Er volgen dit jaar meerdere uitgaves over verschillende rassen, etnische en religieuze groepen - onder anderen moslims, latino’s, Aziatisch-Amerikanen en indianen- en hun veranderende rollen in de 21e eeuw.

  1. Yorkshire terriër verpletterd nadat koerier zwaar postpakket over schutting gooide

    Yorkshire terriër verplet­terd nadat koerier zwaar postpakket over schutting gooide

    Een echtpaar uit het stadsdeel Venice in Los Angeles is in diepe rouw gedompeld, omdat hun zo geliefde Yorkshire terriër Cooper onlangs is verpletterd door een loodzwaar postpakket dat een kennelijk zeer gehaaste koerier over de schutting van hun tuin liet vallen. Ze eisen dat bezorgdienst FedEx de verantwoordelijke medewerker op het matje roept en personeel nadrukkelijk wijst op de mogelijke gevaren van het te hardhandig deponeren van bestellingen.