Volledig scherm
© Shutterstock

Vertaalapp hond-mens kwestie van tijd

Binnen tien jaar is er een geavanceerd vertaalprogramma waarmee mensen kunnen communiceren met hun hond. Dat voorspelt een team futurologen dat werkt in opdracht van verkoopsite Amazon. De toekomstdeskundigen zijn voor het bedrijf bezig met het bedenken en ontwikkelen van potentiële bestsellers. En volgens de experts is zo'n dogtranslator slechts een kwestie van tijd.

'Heb je fijn gewandeld?' 'Hij is braaf!' Of: 'Gaat-ie mee uit?' 'Eten!' 'Zoek je stok' en natuurlijk 'Af!' Hondenbezitters trakteren hun viervoeter dagelijks op een gestage stroom lieve of vermanende woordjes, maar of de boodschap aankomt... Volgens futuroloog William Higham, die voor Amazon werkt, hoeft in 2027 niemand zich meer zorgen te maken over een mogelijke spraakverwarring tussen baasje en hond.

,,Nu al is het mogelijk om geluiden van prairiewolven te ontcijferen. Die hebben verschillende geluiden - in blaf- of jankvorm - voor het aanduiden van verschillende soorten roofdieren en kleuren'', vertelt Higham aan The Guardian. De futuroloog wijst in dit verband op wetenschappelijk onderzoek dat biologieprofessor Con Slobodchikoff deed met de coyotes. ,,Ook Slobodchikoff verzekert dat zijn bevindingen toepasbaar zijn op andere dieren zoals huishonden.''

Verward

William Higham, die werkt bij voorspelclub The Next Big Thing, stelt dat er grof geld verdiend gaat worden met de slimme huisdierenvertalers. ,,Als je ziet hoeveel geld mensen uitgeven aan huisdieren - een soort 'kinderen' - dan zullen de baasjes zeker warm lopen voor zo'n vertaler. Ik weet zeker dat het iemand op termijn lukt een app op de markt te brengen waarmee korte gesprekken met een hond mogelijk zijn.'' 

Professor Slobodchikoff waarschuwt baasjes die de toekomstige vertaler het liefst vandaag al zouden aanschaffen: ,,Het kan zijn dat een conversatie anders loopt dan verwacht. Een dier kan namelijk ook zeggen: 'idioot, voer me en laat me verder met rust'.''  Amazon verkoopt momenteel al een mens-naar-kat vertaalapp. De reviews over die toepassing zijn vooral negatief. Zo zouden katten er verward door raken. 

  1. Kritiek op stel dat in safaristijl trouwde met daarbij als zebra's beschilderde ezels

    Kritiek op stel dat in safari­stijl trouwde met daarbij als zebra's beschilder­de ezels

    Dierenactivisten zijn woest op een Spaanse koppel dat afgelopen zaterdag tijdens hun huwelijksfeest in safaristijl in de kustplaats Cádiz (Andalusië) twee ezels liet beschilderen met witte verf en zwarte zebrastrepen. Een voorbijganger die de knullig getransformeerde hoefdieren spotte, zette beelden daarvan op Facebook. ,,Een beschamende en infantiele vorm van dierenmishandeling”, luidt zijn felle kritiek.