Veteraan krijgt na 70 jaar zijn verloren portemonnee terug

De Amerikaanse Eligio Ramos vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oostenrijk tegen de Duitsers. De man maakte zoveel mee dat het verliezen van zijn portemonnee in een boerderij in Salzburg niet belangrijk leek. Maar na zeventig jaar heeft hij hem toch terug.

Quote

We gaan alles vastleggen wat er in zit

Rosando Ramos

Vechten tegen de nazi's, uitgemergelde gevangen uit concentratiekampen bevrijden, mensen dood zien gaan. Een portemonnee kwijtraken leek zo onbelangrijk tot 18 juni toen er een envelop in de brievenbus van Ramos viel.

Zijn dochter Sylvia Gonzales opende de envelop, meldt Amerikaanse nieuwzender ABC News. ,,Ik zei 'Pap, er is een portemonnee gevonden en die is van jou. Ze zijn je aan het zoeken'.'' De brief kwam van Doctor Josef Ruckhofer wiens opa de boerderij in Salzburg bezat waar Ramos tijdens de oorlog zijn portemonnee had verloren. Ruckhofer had de portemonnee gevonden toen hij oude planken in de ruimte verwijderde.

Via internet wist de Oostenrijker de eigenaar van het voorwerp te traceren door te zoeken op de geboortedatum en naam die op de ID-kaart in de portemonnee stonden. Al snel had hij beet en stuurde hij een brief.

Toen hij een reactie van de veteraan terugkreeg, verstuurde Ruckhofer een klein doosje met daarin de portemonnee. Na een paar weken en een reis van bijna 10.000 kilometer viel de leren geldbuidel dinsdag op de deurmat van Ramos.

Tentoongesteld
,,Deze portemonnee heeft veel meegemaakt. We gaan alles vastleggen wat er in zit, alle foto's, de papieren. Alles wordt tentoongesteld in ons huis'', laat Ramos' zoon Rosando Ramos weten.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement