Voorbijganger snaait emmer vol goud uit geldwagen New York

VideoGelegenheid maakt de dief. Dat gezegde is weer eens bewezen in New York. Op videobeelden van een bewakingscamera, die online werden gezet door de lokale zender NBC 4, is te zien hoe een toevallige voorbijganger op klaarlichte dag een container uit een gepantserde vrachtwagen haalt. Naar later bekend werd, zat daar voor ongeveer anderhalf miljoen euro aan goud in.

De gelegenheidsdief maakte gebruik van een kort moment van onoplettendheid van de twee bewakers van het waardetransport. Terwijl de een op West 48 Street, in de New Yorkse 'Juwelenbuurt', een vrachtje ophaalde, liep de ander om de auto heen om op de voorbank plaats te nemen. De dader had aan 20 seconden genoeg om via de openstaande laadklep zijn slag te slaan.

Zware buit
Bewakingscamera's in de wijk toonden aan hoe zwaar de buit was. De man moest zijn vrachtje regelmatig even neerzetten om op adem te komen. ,,Hij zag zijn kans schoon, greep de emmer en kuierde weg'', reageerde de rechercheur die het politie-onderzoek leidt.

Hij denkt dat de nog onbekende man geen idee moet hebben gehad van de inhoud. De politie hoopt door de verspreiding van de camerabeelden achter de identiteit van de dief te komen, aldus NBC.

  1. Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
    PREMIUM

    Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?