Volledig scherm
De Centrum Apotheek in Enschede. © Bart Hellegers

Vrouw plast noodgedwongen op straat bij apotheek

De Enschedese Antoinette Kool (61) meldde zich zondagmorgen met acute blaasontsteking bij haar apotheek, maar mocht er niet naar het toilet. Daardoor moest ze op straat plassen. ,,Zo vernederend."

Quote

Op klaarlich­te dag zat ik daar. Zo vernede­rend. Schandalig vind ik het.

Antoinette Kool

Ongeloof en woede strijden bij Antoinette Kool om voorrang. De 61-jarige Enschedese kan eigenlijk nog niet bevatten dat er voor haar niets anders op zat dan op straat te plassen. Voor de Centrum Apotheek aan de Beltstraat in Enschede, waar ze niet naar het toilet mocht. ,,Op klaarlichte dag zat ik daar. Zo vernederend. Schandalig vind ik het."

Acute blaasontsteking
Ze was zondagmorgen om 11 uur door de huisartsenpost doorverwezen naar deze apotheek vanwege een acute blaasontsteking. ,,Daarmee kun je hooguit een kwartier zonder toilet, soms niet eens. En het is een pijnlijke plas die je dan moet doen", licht Antoinette Kool toe.

Ook bij de huisartsenpost was ze al naar het toilet geweest. ,,Die is overigens keurig direct bij de ingang. Bij de Centrum Apotheek moest ik echter ook direct weer naar de wc. Ik heb gevraagd of ik naar het toilet mocht, maar er werd me gezegd dat er geen toilet aanwezig was. Zo'n grote apotheek en nog geen twee vierkante meter voor een toilet? Bij mijn eigen apotheek in Twekkelerveld is gewoon een wc beschikbaar. Dat mag je toch ook verwachten op een plek waar vele, nota bene soms zieke mensen komen?"

Quote

Godalle­mach­tig, het is te zot voor woorden. Ik kan eigenlijk nauwelijks geloven wat me is overkomen.

Antoinette Kool

Plasfles
Ze vertelt in de Centrum Apotheek nog te hebben geprobeerd de plas op te houden. "Maar het duurde even voordat ik aan de beurt was. Toen dat het geval was, heb ik weer gevraagd of ik niet van een toilet gebruik kon maken. Uiteindelijk moeten die apothekers toch ook wel eens? Of hebben ze daar een plasfles voor? Zelfs die werd mij niet aangeboden. Op mijn vraag of ik dan op straat voor de apotheek moest gaan plassen, werden de schouders opgehaald. Ze kunnen niet iedereen in de apotheek naar het toilet laten gaan, werd er gezegd."

Wildplassen
Nadat haar de antibiotica was aangereikt, spoedde ze zich naar buiten. ,,Ik kon het echt niet langer ophouden. Bij een acute blaasontsteking krijg je steeds aandrang. Je kunt daar niets tegen doen", verzucht ze. ,,Wildplassen wordt beboet. Je leest dat de politie daar tegen optreedt. En dan word je als vrouw van 61 gedwongen een strafbaar feit te plegen. Zo is het toch? Ik kon niet anders dan om op zondagmorgen, bij klaarlichte dag, op de stoep voor de Centrum Apotheek uit de broek te gaan om er mijn pijnlijke plas te doen. Godallemachtig, het is te zot voor woorden. Ik kan eigenlijk nauwelijks geloven wat me is overkomen."

Geen commentaar
De medewerkster van Centrum Apotheek in Enschede wilde zondagmiddag niet reageren. Blijkbaar heeft ze wel een idee waarom er wordt gebeld, want nog voordat de vraag gesteld kan worden, reageert ze: ,,Ik zeg niets. U kunt maandag na negen uur bellen met de apotheker. Dag meneer." Waarna ze de verbinding verbreekt.