Volledig scherm
© Thinkstock

Waarom je niet moet eten van een bord waar een vlieg op heeft gezeten

Wanneer een vlieg op je bord komt zitten, kan je beter niet meer verder eten. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Pennsylvania State University. Op de poten en vleugels van insecten krioelt het namelijk van de bacteriën.

Onderzoekers van de Pennsylvania State University hadden al een vermoeden dat vliegen een grote rol spelen in het verspreiden van ziektes, omdat ze overal aanwezig zijn. Daarom onderzochten ze 116 huis- en vleesvliegen van drie verschillende continenten. Uit hun studie, gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, bleek dat sommige vliegen tot wel honderden verschillende soorten bacteriën meedragen die schadelijk kunnen zijn voor mensen.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat vliegen in de stad veel meer bacteriën met zich meedragen dan vliegen op het platteland. Huisvliegen en vleesvliegen landen vaak op onhygiënische plekken, omdat ze hun jongen voeden met rottend vlees en uitwerpselen.

,,Deze studie zal je echt twee keer doen nadenken voor je nog eens van die aardappelsalade eet die een tijdje heeft buiten gestaan'', zegt professor Donald Bryant van de Pennsylvania State University. ,,Vliegen kunnen een grote rol spelen bij de snelle overdracht van ziektes.''

Hoofdonderzoeker Stephan Schuster voegt hieraan toe dat bacteriën de vleugels en poten van vliegen gebruiken als shuttles. ,,Bacteriën overleven de reis en groeien en verspreiden zich in een nieuw milieu.''