© Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Warme wijn helpt apen de winter door

De koude houdt niet alleen in Europa huis, maar ook in andere delen van de wereld. Kazachstan wordt geteisterd door een koudegolf. Het is zo bitter koud, dat de apen in een dierentuin in Karaganda warme wijn krijgen om zich warm te houden. De dieren zijn er, om meer dan één reden, gek op.

'In onze dierentuin geven we wijn aan de apen. In de winter beschermt hen dat tegen infecties van de luchtwegen', zegt Svetlana Pilioek van de zoo.

'Uiteindelijk zijn primaten net mensen. Ze drinken graag alcoholische dranken. Ze houden ervan en sommigen maken er zelfs misbruik van.' Het zou om warme, sterk gesuikerde wijn gaan. 'We gieten een fles rode wijn in een ketel en voegen er fruit, honing en suiker aan toe. Daarna brengen we de wijn aan kook', legt Pilioek uit.

Ze vertelt verder dat de verzorgers geen alcohol aan zwangere vrouwtjes of baby-aapjes geeft. Hoeveel van het goedje de apen binnen krijgen, blijft in het midden. Een ding is zeker, de wijn helpt de apen de winter door, en die is met -33 graden heel wat kouder dan hier.

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”