Volledig scherm
© Tumblr

Welke kleur heeft deze mysterieuze jurk?

Welke kleur heeft deze jurk? Het is op internet momenteel de meest gestelde vraag. #TheDress werd wereldwijd trending topic nadat een vrouw een foto van het kledingstuk op de website Tumblr plaatste met de tekst: ,,Jongens, help me - is deze jurk nu wit met goud of blauw met zwart? Mijn vrienden worden het maar niet eens en we worden er gek van?"

Volledig scherm
© Tumblr

Ongeveer tweederde van de mensen zegt in eerste instantie dat de jurk de kleuren wit en goud heeft, het andere deel zal zweren dat de jurk zwart -en blauwgekleurd is.

Op een andere foto van de jurk, een beeld dat ook in de originele post op Tumblr staat, is het voor iedereen duidelijk dat het kledingstuk blauw en zwart is. Veel mensen die na het bekijken van deze tweede foto opnieuw de jurk op de eerste afbeelding bekijken, stellen hun constatering bij. Maar anderen zien de blauwe kleur nooit, ook al weten ze nu dat de jurk eigenlijk deze kleur heeft.

Kleurconstantie
Wat er in het hoofd van de mensen gebeurt als we naar deze mysterieuze jurk kijken is (nog) niet helemaal duidelijk. Nieuwssite Vice sprak een hoogleraar van de Universiteit van Washington. Dr. Neitz komt met verschillende factoren die mogelijk een rol spelen. Volgens hem zou leeftijd een rol kunnen spelen of - waarschijnlijker - de kleur van het licht waarin naar de foto wordt gekeken.

Poll

Welke kleur heeft deze jurk voor jou?

  • Zwart en blauw (32%)
  • Wit en goud (68%)
5655 stemmen

De eigenschap 'kleurconstantie' van het menselijk brein zal er mee te maken kunnen hebben. De eigenschap zorgt ervoor dat het soort licht niet van invloed is op dat wat we waarnemen, of juist wel. 

,,In een kamer met rood licht, zullen we door het kleur licht witte dingen als rood waarnemen", legt de hoogleraar uit. ,,Maar iets roods zal er ook rood uitzien. De hersenen kunnen in dit geval dit rode object interpreteren als wit." Kleurconstantie helpt mensen bij het identificeren van objecten, maar in sommige gevallen worden we door ons eigen brein voor de gek gehouden.

Waarschijnlijk is er bij deze foto ook zoiets aan de hand. De foto is mogelijk in blauwe verlichting genomen. Maar dr. Neitz moet toegeven dat dit een zeer vreemd beeld is en dat hij nooit eerder zoiets zag.