Volledig scherm
Hitler bouwde Prora als vakantieverblijf voor de Duitsers. © rv

Wie wil wonen in Hitlers naziresort?

De verbouwing van het voormalige naziresort Prora op het Duitse eiland Rügen krijgt steeds meer vorm. Een projectontwikkelaar tovert het voormalige vakantieverblijf om tot onder meer luxe appartementen. In 2022 moet de klus zijn geklaard. Maar het is de vraag of de appartementen ooit uitverkocht raken, gezien de beladen geschiedenis van het pand.

Hitler had in 1936 een vakantieverblijf voor ogen waar maar liefst 20.000 Duitsers terecht konden. Het complex is meer dan vier kilometer lang, telde twee bioscopen voor propagandafilms en een bankethal waar de vakantiegasten samen de benen onder tafel konden schuiven. 

Zomerhuizen

Door de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog werd Prora nooit in gebruik genomen. Tot 2013, toen de Duitse makelaar Metropole Marketing de rechten kocht om Prora om te bouwen tot een complex met zomerhuizen en appartementen. Metropole hoopt de renovatie tegen 2022 af te hebben, maar sinds vorig jaar kun je er al een appartement kopen. Wel met een pittig prijskaartje: van 350.000 euro tot meer dan 600.000 euro.  

Het is de vraag of alle appartementen verkocht zullen worden, gezien de omstreden geschiedenis van het pand. De ontwikkeling zorgt ook voor verdeeldheid onder het Duitse volk. Sommigen menen dat middels de verbouwing een plan van Hitler alsnog tot uitvoering wordt gebracht. 

Volledig scherm
Aan luxe geen gebrek in het complex. © Metropole Marketing
Volledig scherm
De appartementen bieden een mooi uitzicht over het water. Het is de vraag of alle luxe genoeg is om de beladen geschiedenis te vergeten. © Metropole Marketing