Wilde speculaties over 'monster' in IJslands meer

Er zijn bizarre beelden uit IJsland opgedoken van een vreemd wezen dat in een meer zwemt. Het lijkt op een gigantische slang, maar het zou ook een robot kunnen zijn. Over het filmpje wordt op internet volop gespeculeerd.

De beelden werden gemaakt bij Lagarfljot, een meer in IJsland dat ongeveer 40 kilometer lang is. Het beschikt net als Loch Ness in Schotland over een legendarisch dier, al valt de naam net zoals de IJslandse vulkanen amper uit te spreken: Lagarfljotsormurinn. In tegenstelling tot Nessie zijn van het monster videobeelden gemaakt.

'Wat me zorgen baart, is de robotachtige vorm ervan', zegt Loren Coleman, directeur van het Internationaal Cryptozoölogisch Museum in het Amerikaanse Portland, in de Huffington Post. Ook in 1998 werd al eens een 'monster' gezien in datzelfde meer, maar toen was er geen sprake van een slangachtige vorm.

Coleman heeft zijn twijfels over de video. Hij ziet in deze 'zeeslang' geen bevestiging van de IJslandse legende die al sinds 1345 bestaat. Het wezen lijkt hem allesbehalve natuurlijk, net als de bewegingen die het maakt. Hij is er dan ook van overtuigd dat het om iets kunstmatigs moet gaan.

Sommigen zien er niet meer dan een visnet in, anderen denken aan een robot.