Volledig scherm
© The Doctors/CBS

Zo ziet een hamburger van McDonald's er na 14 jaar uit

Hoe fris ziet een hamburger van de McDonald's er veertien jaar na de aankoopdatum nog uit? Dat wilde ene David Whipple uit de Amerikaanse staat Utah ook weleens weten. Zijn experiment leidde tot het simpele antwoord: hetzelfde.

Whipple wilde de hoge doses conserveringsmiddelen in fast food aantonen met zijn experiment, maar dat de hamburger er na veertien jaar nog altijd nagenoeg hetzelfde zou uitzien, verwachtte hij zelf ook niet. Hij kocht de bewuste burger in een McDonald's in 1999 en wilde deze destijds een maand bewaren om aan zijn vrienden te bewijzen dat er angstaanjagend veel conserveermiddel inzit.

Hij vergat daarna zijn plannen en twee jaar later botste hij toevallig weer op de hamburger in de zak van een oude jas. Het voedsel zat nog in een papieren zak met de rekening erbij. Toen hij besloot zijn experiment voort te zetten. Nog eens twaalf jaar verder staat hij er versteld van dat het uitzicht van de hamburger nog niet gewijzigd is. Geen tekenen van schimmel of een vreemd geurtje. Alleen de augurk was ontbonden.

David Whipple deed zijn verhaal in het tv-programma The Doctors op CBS. Hij wil zijn kleinkinderen aanmoedigen gezond te eten. 'Het is goed dat ze kunnen zien wat er met fast food gebeurt.'

In 2009 deed Joann Bruso een soortgelijk experiment met een Happy Meal van McDonald's. Na één jaar bleek het eten ook al onveranderd. 'Voedsel moet normaal ontbinden, slecht worden en vies ruiken', schreef ze toen op haar blog. 'Dat dat niet gebeurt, bewijst hoe ongezond het is voor kinderen', concludeerde ook zij.