Volledig scherm
© Run For Your Lives

Zombies rennen nu ook achter Nederlanders aan

Nederland wordt overspoeld met hardloopwedstrijden en marathons. Een zombie-hindernissenparcours waarbij deelnemers moeten 'rennen voor hun leven' en obstakels moeten overwinnen kennen wij nog niet. Maar daar komt binnenkort verandering in. De Amerikaanse hype is inmiddels overgewaaid naar Nederland en zal deze zomer voor het eerst plaatsvinden in de buurt van Nijmegen.

Vijf kilometer rennen in de 'wilde' natuur van Millingen aan den Rijn terwijl bloeddorstige zombies je op de hielen zitten, dat is het idee van Bart Wittkampf, organisator van Run For Your Lives. Daarnaast moeten er op het parcours nog een aantal obstakels worden overwonnen. Denk daarbij aan glijbanen, modderpoelen, touwbruggen, een doolhof, een 'bloedbad' en een gebouwtje gevuld met rook. En op meerdere locaties kunnen razendsnelle of kruipende zombies ineens opduiken.

In diverse staten in Noord-Amerika slaan de zombie-renwedstrijden in als een bom, dat was voor Bart dan ook de reden om het evenement naar Nederland te halen. 'Het zombie-parcours is een hardloopwedstrijd maar dan met een spannend en vernieuwend spelelement', legt Bart uit.

Bij de start zullen deelnemers opgesloten worden in een kooi, waarna een 'militair' zal omroepen dat ze worden vrijgelaten maar een gevaarlijk gebied betreden. 'En dan moeten ze rennen voor hun leven', vervolgt Bart over de inhoud van het festival.

Romeinen
Omdat het dorp Millingen aan den Rijn gelegen is op Oud-Romeinse oeverwallen zal er een Romeins kamp worden opgezet als een van de obstakels. De zombies die zich daar begeven zijn dan ook traditioneel in Oud-Romeinse kledij. De deelnemers dragen drie levenslintjes die de zombies moeten afpakken gedurende de race. Aan het einde van de route ligt het festivalterrein dat een laatste veilige rustplaats biedt: de zogenaamde 'safe zone'. Deelnemers die met minstens één lintje over de finishlijn rennen, mogen daar vieren 'dat ze nog leven' tijdens het Apacolypse festival met een duurzaam tintje.

Zombie
Er zijn twee soorten tickets verkrijgbaar voor het zombie-evenement. Wie liever deelnemers de stuipen op het lijf jaagt kan een zombie-ticket kopen. 'Het hindernissenparcours moet voor een breed publiek geschikt zijn', legt Bart enthousiast uit. 'Zowel voor fanatieke hardlopers als de minder sportieve deelnemers. Zo hebben we snelle zombies nodig, maar ook slome zombies die uit de bosjes kruipen'. Ongeveer ieder halfuur, afhankelijk van het totaal aantal deelnemers, gaat er een wedstrijd van start. Aan één race kunnen 300 tot 500 deelnemers meedoen. Zombies worden maximaal voor twee uur ingezet en dan gewisseld door een andere groep zombies die net uit de make-up komen.

De exacte datum is nog niet bekend omdat het evenement door middel van crowdfunding de financiering rond wil krijgen. Dat houdt in dat er gedurende 60 dagen voorverkoop op basis van het verkochte aantal kaartjes wordt bepaald of en waar het feest doorgaat. Het zou de eerste keer zijn dat crowdfunding in de Nederlandse evenementenbrache wordt ingezet. Bart ziet de voorverkoop positief in en rekent op 6.000 deelnemers.