Volledig scherm
© PR

Zwembad komt met verbod op droogföhnen van kruis

UpdateIn een zwembad in IJslandse hoofdstad Reykjavik is het voor mannen voortaan ten strengste verboden om hun edele delen droog te föhnen. De directie van de zwemgelegenheid Sundhollin heeft posters opgehangen. Daarop wordt de nieuwe regel met tekst en een opmerkelijke tekening onder de aandacht van badgasten gebracht.

Volledig scherm
Het zwembad is erg populair bij harige seniore mannen. © PR

Op het aanplakbiljet staat letterlijk: 'Kale, oudere heren met harige torso's moeten voortaan, na het baantjes trekken, hun eigen droogblazers gebruiken of anders een absorberende handdoek meenemen'. De opmerkelijke poster is volgens de DailyMail bij de kleedhokjes opgehangen na aanhoudende klachten. Menigeen stoorde zich aan met name seniore mannen die hun behaarde edele delen in de kleedkamers droog stonden te blazen met de daar aanwezige, gemeenschappelijke föhns.

'Scrotumdryer'
Uiteindelijk was voor Haraldur Jónasson, een inwoner van Reykjavik, de maat vol. Hij ergerde zich kennelijk mateloos aan blote heren die in het zwembad hun scrotum stonden droog te blazen met warme lucht. Jónasson schreef al eind 2014 onder de titel 'dit is geen balzakdryer' een brief (inclusief illustratie) naar een plaatselijke krant, waarna het spreekwoordelijke balletje ging rollen. Het stuk van Jónasson was bedoeld als aanklacht tegen de strenge regels die in IJslandse zwembaden gelden. En ook een kritisch pamflet over hoe sommige zwembadbezoekers zich misdragen, waardoor maatregelen niet uit kunnen blijven.

Hoewel zijn artikel (op pagina 30 van de betreffende krant, red.) humoristisch van toon was, wees een later onderzoek van het zwembad vervolgens uit dat Haraldur lang niet de enige was die zich groen en geel ergerde aan de 'kruis- en kontföhners'. Veel mensen vinden het gebruik van een föhn voor de onderste mannelijke regionen onhygiënisch en verder geen gezicht.

Sinds de posters - waarop ook nog een groot rood kruis staat - in het zwembad hangen, zouden er geen klachten meer geweest zijn over mannen die hun kruis met zo'n apparaat stonden te drogen. Volgens IJslandse media is de regel van het zwembad een unicum. Nergens anders ter wereld zouden nog dergelijke bordjes zijn opgehangen. Waarom met name oudere IJslandse mannen een föhn gebruiken om de onderkant te drogen, is onbekend. Volgens een woordvoerder van het zwembad komen dergelijke praktijken bij jongere IJslanders niet of nauwelijks voor.

Volledig scherm
Het binnenbad © PR