De gemeente Haaren wil nog eens 1 miljoen euro uittrekken voor werk aan twee wegen.
Volledig scherm
De gemeente Haaren wil nog eens 1 miljoen euro uittrekken voor werk aan twee wegen. © Johan van Grinsven/BD

1 miljoen extra nodig voor twee Haarense wegen

HAAREN - Voor een grote opknapbeurt van de Torenstraat in Helvoirt en de Leunisdijk in Esch was bij elkaar opgeteld al bijna 2 miljoen euro uitgetrokken. Maar daar komt nog eens 1 miljoen euro bovenop voor de gemeente Haaren. 

Dat ligt onder meer aan gestegen bouwkosten en extra voorzieningen, zoals het scheiden van regenwater en afvalwater. Ook een hoge gasleiding in de Leunisdijk maakt het karwei complexer en daarmee duurder. 

Nog goedkeuring

Dat laten burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad van Haaren weten. Die moet nog goedkeuring verlenen aan dat extra miljoen. Dat zou kunnen gebeuren op 2 april, als de vergadering dan doorgaat. Dat is vanwege de coronacrisis hoogst onzeker. Maar misschien wordt de vergadering ‘op afstand’ afgewerkt, via de computer.

Omdat Haaren eind dit jaar opgesplitst wordt, hebben ook de buurgemeenten die een dorp van Haaren overnemen iets over deze extra uitgave te zeggen. De buurgemeenten Oisterwijk, Vught en Tilburg zijn al akkoord met  de verhoging van de kosten met 697.500 euro voor de aanpak van de Leunisdijk in Esch. Boxtel is nog in beraad; die gemeente krijgt Esch er bij op 1 januari 2021.

Voor de Torenstraat in Helvoirt hebben de vier buurgemeenten hun fiat gegeven aan een verhoging van het budget met 312.577 euro. 

Start na zomervaskantie

Voor beide werkzaamheden geldt dat ze na de zomervakantie kunnen beginnen en tot begin 2021 duren. De gemeente wil in beide straten de verkeersveiligheid vergroten en de afwatering verbeteren. Ook wordt beide wegen opnieuw bestraat. 

Voor de opknapbeurt van de Leunisdijk was 702.500 euro uitgetrokken en voor de Torenstraat 1.267.423 euro.