Vissers bij de Schutskuil krijgen een vak toegewezen dat is afgezet met roodwit lint.
Volledig scherm
Vissers bij de Schutskuil krijgen een vak toegewezen dat is afgezet met roodwit lint. © Domien van der Meijden

Aanvoer nieuwe forellen vanuit Frankrijk naar Schutskuil verloopt stroef

BOXTEL - Het zit de Schutskuil op de grens van Boxtel en Oirschot niet mee. De pleisterplaats voor fietsers en wandelaars die graag natuurgebied de Mortelen of landgoed Velder in gaan, heeft door de coronacrisis een leeg terras. En met dit zonnig weer zou het daar dagelijks uitpuilen van het volk.

De eigenaren van de Schutskuil Jos en Brigit Traa waren dan ook maar wat blij dat het visseizoen in de forellenvijver afgelopen week weer kon beginnen. ,,Dan heb je nog wat inkomsten”, aldus Jos Traa. ,,En het werd al best druk met vissers. Ik heb de eerste 150 kilo vis al bijna op.”

Quote

Aanvoer van nieuwe forel moet uit Frankrijk komen, en dat verloopt door corona stroef

Jos Traa, Forellenvijver Schutskuil

Het vissen gebeurt ook veilig. ,,Ik heb met roodwitte linten vakken gemaakt waarbinnen de visser moet blijven. Zo blijven ze met gemak anderhalve meter van elkaar. En vaak nog meer als je een vak overslaat. Maar nu kom ik door het coronavirus toch weer een ander probleem tegen. En dat is de aanvoer van nieuwe forel. Die moet uit Noord-Frankrijk komen.”

Onderweg water verversen bij wachten aan de grens

Traa heeft ook wel wat contacten met forelleveranciers in Limburg en Duitsland. Maar het probleem is dat hij mooie volwassen exemplaren forel en zalmforel wil hebben. ,,Het gaat aan de grens in België niet soepel. Alhoewel ze zeggen dat vrachtverkeer snel door mag, staan ze vaak geruime tijd te wachten. En elke twee uur moet je het water verversen van de vis. Dat gebeurt dan onderweg. De aanvoer van nieuwe vis stroopt dus flink op.”

Toch komt er maandagmiddag een verlossend telefoontje uit Frankrijk. ,,Gelukkig. Ze willen donderdag toch weer rijden met forel. Tegen die tijd is hier alle vis die ik nog heb wel opgevangen. Dat is dan nog net op tijd, die nieuwe aanvoer. En hopelijk blijft dat zo de komende weken.”

Overal zijn vakken gemaakt waarbinnen vissers moeten blijven met het forellen vissen.
Volledig scherm
Overal zijn vakken gemaakt waarbinnen vissers moeten blijven met het forellen vissen. © Domien van der Meijden