Alle demonstranten na urenlange bezetting uit varkensboerderij Boxtel, tientallen opgepakt

VIDEOAlle demonstranten die zich vandaag hadden verschanst in een stal van de varkenshouderij in Boxtel, zijn daar na een urenlange bezetting uit. Dat meldt de politie. Tientallen van hen zijn aangehouden. Het gaat om activisten die niet wilden vertrekken of zich niet konden legitimeren, aldus de politie.

De bezetting van de varkensboerderij werd vanavond in opdracht van de burgemeester van Boxtel beëindigd. De mobiele eenheid van de politie ging de stal in om de activisten eruit te halen. Wie vrijwillig vertrok en zich kon legitimeren werd niet aangehouden, meldde de politie eerder. Demonstranten werden aan de achterkant van de stallen door de ME eruit gehaald. Hoeveel mensen er zijn aangehouden is niet duidelijk. 

Buiten de varkensstal was een tegendemonstratie van boeren. Ook die is afgelopen. 

De dierenrechtenactivisten van ‘Meat the Victims’ wilden met de bezetting, die vanmiddag om 12.00 uur begon, aandacht vragen voor het leed dat volgens hen verborgen wordt gehouden voor de Nederlandse maatschappij. Volgens de woordvoerder van de actiegroep zijn veel dieren er slecht aan toe. ,,Er bevinden zich tientallen gewonde dieren binnen, waarvan vermoed wordt dat ze binnen een of enkele dagen komen te overlijden.” 

Ongeveer honderd mensen hadden zich binnen in de stal verschanst om ‘de maatschappij te confronteren met het leed’ dat volgens hen schuilgaat achter de deuren van de Nederlandse boerderijen.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) noemde de bezetting  op Twitter ‘onacceptabel’. Zij vindt dat boeren hun werk moeten kunnen doen ‘zonder continu over hun schouder te hoeven kijken en geïntimideerd te worden’.

Veehouders zijn ‘lastercampagnes’ zat
Veehouders zijn acties tegen hun bedrijven ,,meer dan zat”. In een reactie op de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel zegt voorzitter Marc Calon van landbouworganisatie LTO Nederland zo snel mogelijk in overleg te willen met de verantwoordelijke ministers. ,,Op een gegeven moment is het genoeg. En dat moment is bereikt. Het is ronduit schandalig wat er gebeurt.”

Calon spreekt van ,,jarenlange lastercampagnes” door extremistische dierenwelzijnsorganisaties tegen veehouders. ,,De acties polariseren en zijn erop gericht een hele beroepsgroep die we keihard nodig hebben in Nederland, zwart te maken.”

Lees hier de ontwikkelingen in Boxtel terug:

Circa veertig boeren houden een tegenprotest vlakbij de bezette stal in Boxtel.
Volledig scherm
Circa veertig boeren houden een tegenprotest vlakbij de bezette stal in Boxtel. © Domien van Meijden
De actievoerders in de stal
Volledig scherm
De actievoerders in de stal © Instagram/Katxanastasia
Volledig scherm
© ANP
2019-05-13 17:02:35 BOXTEL - Dierenrechtenactivisten van ÔMeat the VictimsÕ houden in Boxtel een varkensfokkerij bezet. Een deel van hen heeft zich binnen verschanst. De activisten willen de media toegang geven tot de gebouwen om ,,de maatschappij te confronteren met het leed" dat volgens hen schuilgaat achter de deuren van de Nederlandse boerderijen. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Volledig scherm
2019-05-13 17:02:35 BOXTEL - Dierenrechtenactivisten van ÔMeat the VictimsÕ houden in Boxtel een varkensfokkerij bezet. Een deel van hen heeft zich binnen verschanst. De activisten willen de media toegang geven tot de gebouwen om ,,de maatschappij te confronteren met het leed" dat volgens hen schuilgaat achter de deuren van de Nederlandse boerderijen. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN © ANP
Activisten roepen leuzen bij een varkenshouderij in Boxtel.
Volledig scherm
Activisten roepen leuzen bij een varkenshouderij in Boxtel. © Meesters Multi Media/Bart Meesters
Actievoerders dringen boerderij in Boxtel binnen.
Volledig scherm
Actievoerders dringen boerderij in Boxtel binnen. © Bart Meesters
Actievoerders bezetten boerderij in Boxtel.
Volledig scherm
Actievoerders bezetten boerderij in Boxtel. © Bart Meesters