Apparatuur uit het Chinese Wuhan moet nog dit jaar de luchtkwaliteit boven ook Boxtel gaan meten. Om onder meer de invloed daarop van het vliegverkeer vanaf Eindhoven Airport in kaart te brengen.
Volledig scherm
Apparatuur uit het Chinese Wuhan moet nog dit jaar de luchtkwaliteit boven ook Boxtel gaan meten. Om onder meer de invloed daarop van het vliegverkeer vanaf Eindhoven Airport in kaart te brengen. © Peter Bakker

Apparatuur uit Wuhan gaat luchtkwaliteit in Boxtel meten: ‘Had al eerder moeten gebeuren’

BOXTEL - Apparatuur uit het Chinese Wuhan moet nog dit jaar de luchtkwaliteit boven ook Boxtel gaan meten. Om onder meer de invloed daarop van het vliegverkeer vanaf Eindhoven Airport in kaart te brengen. Hoewel onderzoeken nu niet veel zin heeft, aangezien er geen enkel vliegtuig boven Boxtel vliegt door de coronacrisis.

Boxtel doet mee aan een project rond Eindhoven Airport dat de kwaliteit van de lucht in kaart moet brengen en later ook de mate van geluidhinder gaat registreren. Daarvoor zullen in het gebied een groot aantal meetpalen worden geplaatst. Wanneer die daadwerkelijk kunnen worden neergezet is nog onduidelijk. 

Quote

Het meetpro­ject is een goede zaak, maar had natuurlijk veel eerder moeten gebeuren

Ruud van Nooijen, Boxtelaar

Ze zijn namelijk besteld bij een bedrijf in het Chinese Wuhan, dat dezer dagen om andere redenen bekendheid verwierf. De fabriek heeft dan ook vele weken stilgelegen vanwege de coronacrisis. Bedoeling is voorlopig toch dat de meetpalen dit jaar worden geïnstalleerd. 

Klachten

Het gemeentebestuur van Boxtel besloot enige jaren geleden te gaan deelnemen aan de discussie in Eindhoven en de randgemeenten over de gevolgen van de almaar groeiende vluchtbewegingen (ruim 40.000 in 2019) vanaf Eindhoven. Dat gebeurde naar aanleiding van klachten daarover van met name inwoners van de wijk Oost. 

Goede zaak

Boxtelaar Ruud van Nooijen kaartte het probleem al eerder aan. En ook de SP noteerde tijdens de buurtenquêtes van de partij regelmatig opmerkingen van bewoners van Oost over geluidhinder. Probleem is volgens Van Nooijen ook de fijnstof (veroorzaakt door verbranding van kerosine) die neerkomt in de wijk. Volgens hem vergelijkbaar met asbest. Van Nooijen vindt het meetproject een goede zaak. ,,Maar het had natuurlijk veel eerder moeten gebeuren." 

Quote

De gegevens kunnen ook worden gebruikt voor andere ontwikke­lin­gen in de gemeente

College van B&W

Het nieuwe regionale meetnet zal uiteindelijk moeten gaan bijdragen aan verbeteren van de luchtkwaliteit en verminderen van de geluidsbelasting. ,,En niet alleen om te komen tot nieuwe afspraken voor Eindhoven Airport, de gegevens kunnen ook worden gebruikt voor andere ontwikkelingen in de gemeente", aldus het college. Met name de GGD is geïnteresseerd in waar de luchtkwaliteit van invloed is op de gezondheid van mensen en welke maatregelen daartegen zijn te nemen.

Kosten

Voorlopig krijgt Boxtel voor 7500 euro per jaar (periode van vijf jaar) een meetpaal die de luchtkwaliteit registreert. Later wordt het systeem uitgebreid met ook apparatuur om geluid te meten. Dat verhoogt de kosten met 3000 euro.