Volledig scherm
PREMIUM
Opwarming van de aarde 1970 - heden © NASA

Autodieet

ColumnRijbeurt bij voetbal? Kan ik moeilijk in andermans schoenen schuiven. Koffie bij een potentiële klant 4 steden verderop? Ik zou wel gek zijn om nee te zeggen. Ook bij vervoer naar het schoolkamp en de wekelijkse huizenwissel - waarbij onder meer negen school-, gym- en sporttassen en kratten vol schoolboeken van A naar B verplaatst worden - is de aanwezigheid van een auto vrij essentieel. En zo heb ik wéér een week met een overdosis CO2-uitstoot te pakken.

Quote

Ik ga vooral te weinig naar de kringloop voor nieuwe kleren en spullen, eet te veel eieren en kaas en vul de badkuip nét iets te vaak

Femke Hellings

Je voelt hem al: ik heb gelezen dat gemeente Meierijstad het goede voorbeeld geeft en meedoet aan de landelijke actie Low Car Diet, en ben nu mijn eigen milieuzonden aan het overdenken. Jammer genoeg heb ik geen werkgever die leenfietsen, gratis ov-kaarten en deelauto’s faciliteert - zoals het personeel van de gemeente wél heeft - dus mijn auto een maand laten staan is aardig lastig. Kan ik mijn transportgedrag dan misschien compenseren en het milieu op andere fronten blij maken? Een snelle online test vertelt me van wel. En het blijkt nodig ook: als iedereen zou leven als ik hadden we vier aardbollen nodig! Waarmee ik trouwens maar iets slechter scoor dan de gemiddelde Nederlander, die om 3,6 aardes vraagt. Tot mijn verrassing blijkt het met dat schandalig rijgedrag allemaal wel mee te vallen; ik ga vooral te weinig naar de kringloop voor nieuwe kleren en spullen, eet te veel eieren en kaas en vul de badkuip nét iets te vaak.

  1. Lucht op kerkplein Helvoirt zwanger van BBQ-geuren

    Lucht op kerkplein Helvoirt zwanger van BB­Q-geu­ren

    HELVOIRT - Het plein bij de Sint-Nicolaaskerk vormde zaterdag het toneel van een barbecuewedstrijd die meetelt voor het NK. Daarnaast was er puur voor de fun een hamburgerbakwedstrijd waaraan diverse 'prominenten' uit de dorp meededen. Alles wat niet in de maag van de juryleden belandde, kwam ten goede aan de Helvoirtse bevolking die een dagje niet hoefde te koken. Voor de niet-vleeseters was het gebied echter goeddeels een no-go area.