Het pand aan de Vleutstraat achter nummer 38. De gemeente Best wil de bewoning van dit pand verbieden.
Volledig scherm
Het pand aan de Vleutstraat achter nummer 38. De gemeente Best wil de bewoning van dit pand verbieden. © RV

Best weer in conflict met Van Genugten

BEST - Opnieuw neemt de gemeente Best een pand op de korrel van ondernemer Toon van Genugten waarin arbeidsmigranten wonen. En opnieuw blokkeert de bestuursrechter dat.

Al 36 jaar is het pand aan de Vleutstraat achter nummer 38 in Best in gebruik als woning. Er verblijven daar vier arbeidsmigranten. Maar de gemeente Best wil het woongebruik staken en heeft de eigenaar, Toon van Genugten, een dwangsom opgelegd van 5000 euro per week met een maximum van 33.000 euro.

Van Genugten en zijn advocaat Kim Albert spanden een zaak aan bij de bestuursrechter in Den Bosch om deze dwangsom van tafel te krijgen. De rechter schorst het besluit van de gemeente tot de zaak wordt behandeld ter zitting. Dat gebeurt waarschijnlijk medio april. De rechter heeft voor zijn uitspraak schriftelijk contact gehad met de gemeente Best. Die wilde de dwangsom niet intrekken in afwachting van een zitting.

Dwangsom na hercontrole

Bij een controle van pand in oktober bleek dat de brandveiligheid van het pand slecht was. Dat gold ook voor de woonomstandigheden, met kleine slecht geventileerde kamertjes. Van Genugten regelde andere huisvesting voor de vier bewoners. Maar bij hercontrole in februari bleek dat er toch weer arbeidsmigranten in het huis wonen. Daarop legde de gemeente een dwangsom op.

Advocaat Albert begrijpt niet waarom de gemeente nu juist de bewoning van dit pandje wil verbieden. Op het terrein van Vleutstraat 38 staan drie bedrijfswoningen. Volgens de gemeente staat het bestemmingsplan toe dat er slechts twee bewoond mogen worden. Het huis achter nummer 38, dat zelf geen huisnummer heeft, is het oudste van de drie. Dus waarom juist het woongebruik van dit pand zou moeten stoppen is volgens Albert niet duidelijk.

Het is de tweede keer in korte tijd dat bestuursrechter Verhoeven een actie van de gemeente Best tegen Van Genugten blokkeert. Op 16 maart schorste hij het besluit om het woongebruik van een villa aan de Eindhovenseweg-zuid 73A per 1 april te staken. In dit pand heeft Van Genugten eveneens arbeidsmigranten ondergebracht. De rechter wil ook in deze zaak in april een zitting beleggen om tot een uitspraak te komen.

  1. Fitter dan fitboy Ronny
    Column

    Fitter dan fitboy Ronny

    Squads. Lunges. Burpees. Het is alweer twee weken geleden dat ik een virtuele sportles volgde. Met Basic Fit’s Ronny vanuit zijn woonkamer als drill instructor. ‘Dit is echt supertof. Gaan we tijdens deze quarantaine elke dag doen!’, zei ik toen nog. Nu, inmiddels veertien dagen later, kan ik niet anders dan constateren dat ik vooral rondjes met de hond en wandelingen van laptop via fornuis naar wasmachine en weer terug gemaakt heb. En dat het weliswaar elke dag joggingbroekendag was, maar dat er verdacht weinig gejogd is.