Volledig scherm
Zeker honderd actievoerders bezetten maandag de hele dag de varkensboerderij aan de Brede Heide in Boxtel. © Robèrt van Lith/BD

Bezette boerderij is van Van Sleuwen, één van de grootste varkensbedrijven van het land

BOXTEL - Het bezette bedrijf in Boxtel is opgezet door de Van Sleuwen Groep, een van de grootste varkensbedrijven in ons land.

Het varkensbedrijf dat maandagmiddag en -avond bezet is geweest door een grote groep van zo'n tweehonderd actievoerders wordt geleid door Jeroen van Sleuwen. 

Verstikking

Van Sleuwen is ook de eigenaar van de stal in Haaren, waar op 18 juli vorig jaar 1200 varkens door verstikking om het leven kwamen.  De betrokken varkenshouder had verzuimd de dood van de dieren aan de gemeente Haaren te melden en kreeg daarvoor een waarschuwing van de gemeente.

Volledig scherm
Dode varkens aan de Hazelbergsestraat in Heeswijk-Dinther. © Domein van der Meijden / BD

Jeroen van Sleuwen is zoon van Chris van Sleuwen, die bekend staat als de 'varkensbaron'. Hij is oprichter en mede-eigenaar van de Van Sleuwen Groep. Dat bedrijf is uitgegroeid tot een van de grootste varkensbedrijven van het land.

Mega-mesterijen

Het bedrijf, oorspronkelijk opgezet in Keldonk, heeft inmiddels meerdere vestigingen in Noord-Brabant en in de provincie Zeeland. Naast varkensbedrijven, die in een aantal gevallen op afstand bestuurd worden en waarbij de dieren voer en water krijgen via een geavanceerd systeem, heeft de Van Sleuwen Groep de beschikking over een voedermengbedrijf, een bedrijf dat stalinrichtingen verzorgt en meerdere mega-mesterijen met elk vele duizenden tot tienduizenden varkens.

Wim Vugts

Het vastgoed en de stallen van de varkenshouderij aan de Brede Heide in Boxtel waar maandagavond actie werd gevoerd, zijn eigendom van de Haarense vastgoedondernemer Wim Vugts. Dat is een constructie die de Van Sleuwen Groep hanteert op meerdere plekken in het land. 

Bekijk een compilatie van de bezetting van de varkensstal

  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."